Monday, March 28, 2011

If you fail to plan, you plan to fail.

Assalammualaikum (:

Korang dah isi belum UPU pilihan masing-masing? Dah cari dah biasiswa-biasiswa yang sesuai? Dah ke belum? Baik cepat, nanti terlambat. Plus, jangan buat kerja last minute ye. Nanti aku mengamuk -.-

Everyone has a dream, or more dreams

So, noww aku cume nak reveal ape perancangan aku. Disamping, aku akan selitkan link-link yang berkaitan. Please, no hard feeling. Niat aku cuma nak berkongsi. Doakan ape yang aku rancang ni jadi kenyataan ye Aminnn.

First, JPA/MARA. maksud aku Tajaan/Biasiswa JPA/MARA. aku dah mohon dah. Aku mohon PILN JPA. JPA dgn MARA ni bezanya, JPA kena compete dgn non-Malays while MARA cume untuk Malays je. Tapi macam biase la, budak MARA diutamakan utk tajaan MARA. And and actually, permohonan PILN JPA/MARA ni valid 7hari je drpd tarikh result keluar(23March). So, ade lbh kurang 2 hari lagi je. Anyway, bace syarat dulu ye before nak apply.

Pelik kenapa aku pilih JPA sedangkan MARA lebih less compete? Sebab orang kate sape dapat JPA ni kire hebat ah. So, nanti kalau aku tk dapat, korang tau la kn sebenarnya aku tak hebat punn Hahahaha

Actually, sebab aku tk harap sangat overseas ni. Serious. Drpd nanti aku pening kepala nk pilih(if dapat), lbh baik aku surrender awal-awal. Ikut hati, apply pun ak mcm taknak. tapi abah cakap nanti menyesal baru tau. Aku apply la jugak. Potensi untuk dapat tu, aku memang rase mcm tak. Haha Lg satu, pihak JPA/MARA sendiri yg akan pilih kita layak ke Uni mane tau. Buatnye dia hantar aku ke Afghanistan keee, tk ke naye tu. Hahahaha uni Afghanistan tkde ye dlm senarai. Harap maklum ye.

Ohh lupa-lupa. Thanks to Majidah Ramly sbb sangat baik hati mem-paham-kan aku psl JPA/MARA ni. Thanks tau ♥

Second, ASASI. Untuk UPU, aku apply semua Asasi Sains & 1 je Dip. Sains. Target aku, Asasi Sains UiTM. And this is my first choice. Kenapa aku tak pilih UM/UIAM ? Out of almost 10000 people, kau rse berapa percent di antara mereka letak UIAM/UM as first choice? Aku rase 80%. Haha Sedangkan yang diperlukan mungkin hanya beberapa percent je. Sbb tu aku takut nk compete.

Aku ade hati nak amik Medic kalau aku layak. Orang cakap Medic UM/UIAM terbaik. tapi aku, aku nak Medic UiTM. Aku percayakan UiTM same macam aku percayakan MK dulu. tak semestinya yang dah lama bagus tu akan terus bagus dan tk semestinya yang baru tu tak bagus kan? Hehee

Asasi Sains UiTM ade dekat Kampus Puncak Alam bukan dekat Kampus Pusat Shah Alam. Tempat baru. 3-4tahun beroperasi. Bilik baru, katil baru, equipment baru Hehehe sape tknak kan? :P Cuma, dekat tengah hutan la jugak Hahaha tp tkpe. InsyaAllah aku boleh survive :) (cehhh. kalau dpt lah kannn)

Walaubagaimanapun, aku tetap ragu-ragu yg aku akan dpt Asasi UiTM ni. Entah la. tapi aku amat berharap sebenarnya. Jadi, aku nak minta jasa baik para readers yang sygkan aku (ecehh), doakan ye aku sangkut dekat Asasi UiTM nii. Aminnnnn Hehee

Ohh ye. Result UPU boleh tengok on this coming 6May okay. And and Program Asasi/Diploma masuk/daftar on 21May. Aku masih tkde website yang boleh membuktikan kenyataan ni. Tapi ni aku dpt tau mase aku pegi Ekspo UiTM ary tu :) Asasi ade bantuan kewangan jugak. Kire macam elaun la.
Bantuan Kewangan Pelajar Asasi IPTA (Asasi)

Third, Matrikulasi. Matriks memang da lame dah habis tarikh mohon. Aku mintak Selangor, JB, N.Sembilan. Kalau nak tahu, kite dipilih secara random untuk matriks ni. So, tkde istilah KM N.Sembilan lg baik or anything. Ini orang dkt karnival tu bgtau aku. Matriks pun ade elaun tk silap aku. Orang tu cakap. Bukti, aku tk jumpe lagi. Haha

Aku, kalau boleh nak Asasi dibandingkan Matriks. Sebab matriks memang kena struggle. same je dgn Asasi. Cuma, aku seram sbb kita tk tentu lagi Uni mane andd aku ade bce Uni mengutamakan Budak STPM then, baru Matriks. So, nk selamat, serious kena struggle habis-habis dekat Matriks. Lupakan kekasih separuh masa uols tu. It's a must! Cehhhh hahahaha

Kalau Asasi, ofc dalam uni. andd kita lebih mudah untuk diserapkan :) Check out Syllabus Matriks KMP. try explore sendiri ok subjek-subjeknya. Semua Matriks same je. Asasi pun lbih kurang.

Fourth, Diploma. Aku mohon Dip. Sains. Sebab, lain aku macam tk brape minat laa. Okay, sape cakap program Dip. tak bagus? Meh aku sepak sikit. Dengan diploma, kita dah boleh kerja nk dibandingkan Asasi/Matriks ni. Aku igt, kalau result aku tak elok, memang aku nk amek dip. Memanglah pengajian dia lama. 3tahun. tapi at least, ade dip boleh dah kerja.

Aku cerita sikit ape paksu aku suggest ye. Kalau buat dip, then kerja dekat govern atau swasta. then ade pngalaman kerja, kerja bagus andd InsyaAllah kite dpt tawaran sambung Degree. paling best, company/government yang taja. Dah tak payah nk pk pasal duit lagi. Habis degree, smbung kerja. dpt naik pangkat. gaji besar. sape tknak kan?

Orang lain, belajar lame2. ade degree. mintak kerja tk dapat. sbb tkde experience. kan rugi?

Ini paksu aku kate. Blog The Other Khairul pun ade mentioned gak. Mungkin betul lah kan. Eh, memang betul ah! So, choose your path betul-betul ok :)


Kalau aku tk dpt Asasi, aku dpt Matriks & Dip. Nanti pening jugak kepala aku pk. Struggle Matriks yang tk tentu lagi or amek Dip. yang blaja 3 tahun tu -.- aku takut kalau ak struggle matriks, and aku tk lepas pointer, then aku kena campak dekat engineering or lain yg aku tk minat. Perghh kaku terus aku. kalau dip. Sains, at least aku boleh sambung degree farmasi after 3 years Heheee Ape-ape pun tnggu 6May baru aku bole pk pasal ni.

Last choice aku, STPM -.- kena pakai baju sekolah balik. bukan lah STPM ni tak bagus. cuma, nk pk yang aku kena iron baju sekolah balik macam dulu-dulu. Haishhh malas jugak aku ni. STPM pun guna sistem pointer tau. Worst part is, aku pena bace STPM adalah peperiksaan paling susah dekat Msia ni. Waallahualam~

Aku terangkan secara rambang and ape yang ade dalam kepala otak aku. kalau aku silap, tegur ye. Lagi satu, rajin-rajin kan lah diri explore internet ni. Bnyak sebenarnye yg kau or aku sendiri tak jumpa lagi. Contohnye, biasiswa.

Dulu, aku ingatkan hanya Lepasan STPM/Matriks/Asasi and etc je yang layak mohon biasiswa. Rupanya masih ada scholar uuntuk lepasan SPM ni. Ni ade beberapa link yang aku tau. Explore satu-satu. aku tk sempat nk tgk sama ada still valid or not. Jangan lupa baca syarat-syarat.
Ni je la yg ak dpt share. nak lain, cari je dekat link pertama tu. Aku tk apply lg pun scholar-scholar ni. Sbb ade yg kena pos, ade yang syarat ak tk bole, courses yang aku tk minat and lagi satu, penyakit 'M' Hahahaha jangan jadi macam aku okay. Kot-kot rezeki korang, try je :)
Just get ready fr anything
Agak-agak still bingung, bace Blog The Other Khairul . try soalan-soalan personality yang dia bg dekat link-link tu. Tak pun, ePUTRA. atauuu, SIFU2b.wordpress. Kalau tk minat membace, mmg susah ah kannnn :P

Hmmm ape lagi nak cakap? Dah berjela dah ni. Ape pun, Best of Luck! (;
Pictures : Tumblr.
THE END

2 comments:

nohjoy said...

kire rajin la tu kw cri.drp aq.. smpy tak smpt nak apply biasiswa mara.hoho.. rmy lgi yg layak kot

Ibrahim's Daughter said...

Haha tkpee, nanti lps abz asasi/matriks bole mohon lagii :)

Where all things begin

. . . I still remember the moment when i wanted to decide whether to further my study or to work. I had both opportunity came at th...