Saturday, March 5, 2011

Muka vs. Perempuan

Assalammualaikum kawan-kawan (: Sihat tak hari ni? Hehe sopan ye kau naddd .

So, hari ni cerita pasal perempuan jommm. Hello, aku bukan nk kutuk kaum sendiri okay. cuma nk sembang-sembang je Hehe Semua org selalu ckp perempuan ni leceh. betul ke? Hishhh geram aku. bukan geram sbb tk mengaku ke apa, tp korang dah tau gitu, senyap dah la. nk jadi isu pehal? Hahaha

Weh, kau tu lelaki. tkyah teruskan membaca. Tak wajib! Haha

Ape yang lecehnya perempuan? Huish banyakkk. tak terkira. paling obvious, pasal cantik. cerita cantik, ofc lah berkaitan dengan muka kannnnnn. Hmmm aku nk tanya ni, seawal umur berapakah anda mula melumurkan cleanser, toner, moisturizer and blablabla on your face? cepatlah jawab!

watch this video. antara cara-cara menggunakan cream moisturizer, toner, sunblock dengan betul. Heheee


Sebenarnya, since aku tgk video ni barulah aku tau cara menggunakan segala jenis cream tuuuu Hahaha Sebelum ni, pakai hentam je. Serious! Well, it's worse to be me kan?

Meh aku nk cerita sikit sejarah aku dan penjagaan wajah ni. Kalau tk snggup nk baca, macam aku kate, sila click 'x' button kt atas tu okay. Dari kecik lagi, bila aku cakap kt mama psl cleanser, make up, cream, or whatsoever, mama akan  memberikan satu pandangan tajam which is aku rase sangat yg teramat tak adil time tu. Ye lah, aku satu-satunya ank perempuan diaaa anddd ofc i want to have things like them(my cousins). I nk jage my muka so that i will be pretty. Bahaha tlg gelak. tp malangnya, mama tk pernah bg galakkan. paling menyentap, mama akan ckp "awak budak sekolah lagi. tk pyah nk melawa-lawa ni"

Time tu, aku rase mcm kenapa semua benda aku nk tk dpt? nak cantik pun tk boleh. kenapaaaaaaaa? Hahaha lawak ah kalau pk perasaan time kanak-kanak duluuuu

Tp bila aku darjah 5-6, aku mula memberontak. bukan la memberontak apa, cuma aku rase aku mula ade hak untuk diri aku sendiri. Cehh so, aku pun mula songlap duit di mana aku tk guna duit sekolah yg mama bg tu utk beli makan, tp akuu kumpul lepas tu pegi kedai runcit blakang ruma mak and beli cleanser muka. Murah je Bahaha


Aku beli ni ; Fair & Lovely :P

Tak lawak ke? Haish. mse first time beli tu serious aku sorok2 dpn mama. cleanser simpan dlm bilik bukan kt toilet. Tp ye lah. sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga kannn? kantoi ngn mama, and mama cuma jeling je. Fuhhh lega tk terkata Hahaha lepas tu, aku beli cleanser sendiri-sendiri je. Hehe

Bila habis drjah 6, mama jd lebih terbuka tentang ini. andddd start tu, semua cleanser aku disponsorr olehnya Haha bila dah sponsor, naik tocang la aku kan kan ^^ mula lah terasa nk tukar la start guna cream, toner, cleanser untuk acne, compact powder whtsoever Hehe so, aku pun tukaa kepada yg ini..

Clean & Clear (:

Guess wht? Since form 1 sampai aku form 5, aku stick pd ini. Adelah jugak tuka, tu pun nty aku tuka blk ke clean&clear. Tp yang nk buat gelak, cleanser aku pakai clean & clear but cream aku hentam fair & lovely. Fuyoh ade ke ahli dermatologi sehebat aku? Bahahaha Start form 4, aku belajar pakai eyeliner, lip gloss. For first time, memang la mama macam tk sokong but then she realised, her daughter is growing Hee

Macam aku kate, aku tkde ilmu tentang ini. and aku rase agak membazir kalau aku spend more untuk this thing. lgpun, mama sendiri selalu tekankan "awak tu budak sekolah, jangan nk melawa je" Hehe sampai sekarang aku pegang kate-kate itu. and sekarang baru aku tau rasionalnya apaaa.

Nak tau ape? Cuba bayangkan. bayangkan je hehhh kalau si Nadd ni jenis jaga facial and everything then jd cantik Awww (: Famous kt sekolah. menang Peraduan Ratu Of The Year setiap tahun, Wowww. Hebat gila. dah popular, sure ramai orang nak kannn, lepas tu memang sure-sure lah studies aku entah ke mane kan kan Hahaha

Ini lah rasionalnya kenapa mama tk bg aku berusaha untuk jadi cantik, bergaya masa dulu-dulu. And now terbukti Alhamdulillah, aku masih boleh cope dengan pelajaran & life aku. Alhamdulillah syukur sebab Allah bagi Mama kat aku (';

Sekarang, aku dah habis sekolah. Ofc, ape pun aku nk pakai, nk guna InsyaAllah mama bagi. And now, aku dah tk pakai clean&clear punn. and aku sedang berusaha mencari satu style yg boleh men-selesa-kan diri aku whereever I go. Jangan pelik kalau aku pakai pelik-pelik. Im still learning. At least, sekarang aku da pandai bezakan mane yg buruk & mane yg baik. Dah matang lah katekannn Hehe

So, aku nk ingatkan kepada adik-adik remaja yang sedang membesar semua, jangan anggap apa yg mama papa uols tk bg tu sekadar "NO" utk korang. Actually, there's reason behind it. So, jangan cepat melenting. Just think, They love you. They want the best fr you.

P/s : Kalau I ada daughter in future, i will do the same. Bahaha She's my idol
THE END

No comments:

Rumours i made

Assalamualaikum I spread rumors that I wanna get married after I completed my current study. What they dont know is, that just to tur...