Wednesday, April 13, 2011

First experience

Pengalaman Temuduga JPA 2011

Selasa, 12 Apr 2011

5.30 pagi aku terjaga dari tidur yang tak lena memandangkan semalam pukul 3 baru boleh lelap walaupun dah ready nak tidur dari pukul 2 -.-

Lebih kurang pkul 7 lebih baru bertolak dr rumah. Andd bla bla bla etc etc etc
(mls nak cite) HAHAHA

Kami bertiga tiba di UTHM tepat pukul 9 pagi. Yeah that marathon(heartbeat) started again. Surah Al-Hasyr tak henti-henti aku baca baik terkumat-kamit kat mulut atau sekadar dalam hati. Mmg menyeramkan rasenye. Tapi aku still cool no matter what Aiceh! Poyo ~

Sampai je, we need to find our name and which panel dekat pintu kaca yang ade bnyk kertas A4 tertampal. Ya. aku dgn Hadri tak satu group. Aku panel 3, dia panel 1/2 ek? Tah lupa. Aku taktau ah nak rase relieve ke sedih ke mase tu. Ye aa, sedih sbb aku tk kenal 1 pun orang yang dlm group aku tu. Relieve sbb at least, ak tk kena speaking depan Hadri nanti. Hahaha lagi kecut kot speaking dpn orang yg kita kenal. Agaknyelah.

And then naik Aras 1 and kena bagi document2 yang tertera pada surat tawaran tu kpd panel masing-masing. Untuk pengetahuan, bukan panel kumpul document tu yang interview eh, orang lain. Haish Then aku dduk lah sebelah cik kak amoi comel2 ni. Apatah mimpi aku tiba-tiba nak dduk situ. And luckily, two of them are my group partner. Wahhh. tk payah cari-cari lagi Haha but, suddenly..

"Nafissa Nadia Binti Ibrahim..."

(bangun dan jalan ke meja panel penuh ke-cover-an) --> ye ah, cara jalan pun dia tgk ennnn. mase ni, aku tktau lg panel yg mntak fail tu yg akn interview aku ke tak ke ape ke. So, masih dlm mood "cover" ah Hahahaha

"Err ayah awak ni ada lg ke takde?"
"Ade. knp?"
"Knp tkde salinan IC? Awk dtg dengan ayh awk ke?"
"Tak. dengan mak"
"Awk ade ke tak copy IC ayah awk? Ke mmg tkde langsung?"
"Rasenye ade dalam fail lg satu dlm kereta"
"Awk boleh amek tak?"
"okay okay(senyum)"
"SEKARANG ye..."

Waaaa aku okay je sbnrnye. sbb orang tu mntak aku dgn penuh berhemah dan penuh senyuman. and suddenly, senyum ni ade je dkt bibir aku sekali Hehe Alhamdulillah. Aku pergi kt kereta and Alhamdulillah lagi. naseb baik ade satu copy.

"Ini dia"
"(sengih-senyum-yang-tk-dpt-ditafsir)"
"kenape?"
"Ni tak disahkan? Yang dah sahkan takde eh?"
"Takde (smbil senyum)"
"Emmmm awak mmg lupa ke?" <--- panel satu lagi siap berkot

aku dah seramm. Is he going to interview me? Omg awal-awal dah buat hal.

"Tak. sy tgk dkt surat tawaran tu 'Kad Pengenalan Calon dan Ibu/Bapa/Penjaga' , sebab tu sy letak ibu punya je"
"Emm okay okay. tape. awk duduk dulu(sambil senyum lagi)"
"Okay terima kasih :)"

Baik kan panel-panel tu? Hehehe so jgn risau lah, tak pernah jadi lagi manusia makan manusia hanya kerana biasiswa Hahaha Cehhhh :P Aku dduk tempat aku balik and start to smile to everyone. Aku pun kenal-kenal dgn ahli group aku and bla bla bla etc etc etc. Tak lame lepas tu turn Hadri keluar dr tempat tu untuk di-interview di suatu tempat.

9.50 PAGI, nama kami satu group di panggil lagi untuk amik tag number. Yes, aku number 4 dlm group tu Hehe Tepat pukul 10 PAGI, ktorang dipanggil lagi sekali untuk naik ke aras 1 dan di-interview. Guess what am i feeling that time? Wahhhhh laju gila jantung mak oi.
Before masuk bilik temuduga, ktorang sempat kenal-kenal dulu sesama ahli group

1. Khairi <-- Sekolah Sains Muar
2. Tan Pei Ling <-- From Segamat
3. Thye Soh <-- From Segamat too
4. Nafissa Nadia <-- Aku ah
5. Low <-- High School Batu Pahat (10A+)

Kitaorang kena duduk ikut number anddddd see that, aku dduk sblh budak 10A+. Tak pernah terbayang dek pemikiran Hahahaa Malangnya, Chinese pula. Hmmm aku heran ke? Tapi dorang seriously baik la. Friendly. Mula-mula macam awkward jugak. tapi bila habis interview, hambik kau. tak kesah dah Hahaha okay. aku dah telajak. moment interview terlepas Wkaka

MOMENT INTERVIEW

Keadaan bilik temuduga - kosong cuma ada beberapa meja yang disaluti kain biru. Ada air-cond yang pasti. Interviewer duduk di hadapan 5 buah kerusi yang tersusun rapi. Atas meja interviewer ada fail, and tak sure fail ape. Macam bukan fail aku je Hahaha

Interviewer - Terdiri daripada dua orang lelaki dan seorang wanita yang sangat manis. Mereka tampak very profesional. Very formal. The best part is, triple of them are Malays Hihi

Bila masuk, bagi salam dan senyum. Pls, heads up. Dont look down. Look into the interviewer's eyes. Woah I could do this Alhamdulillah. Then 4 of us just stand in front of those chairs. But, Low suddenly comes towards the interviewer and say "Selamat sejahtera" and shake their hands. I was like, errr... Kitorang semua ikut apa Low buat Miahaha cuma, aku perempuan, salam yang perempuan je la.

Hari ini aku kaya dengan senyuman. Taktau lah ikhlas ke sebab semata-mata kerana scholarship ni HAHAHA

That sweet lady mula bercakap. Selamat datang and whatsoever. They required us to answer in Malay if the questions asked in Malay. Dan jawab dalam Bahasa Inggeris kalau soalan ditanya dalam Bahasa Inggeris. That is the rule :)

"Pertama sekali, saya minta anda perkenalkan diri masing-masing"

Fuhh mase ni, aku nervous gila. Dalam hati, Surah Alam Nasyrah tak henti-henti, mula gagap. Baca ayat 3, then terulang ayat 1. Woah And bila turn aku sampai, complete jugak la surah tu ak bace.

"Nama saya Nafissa Nadia Binti Ibrahim. Saya dari JB. Mak ayah saya dah berpisah dan sekarang saya tnggal dengan Mak dan ayah tiri. Saya ada 3 orang abang tiri dan sorang adik lelaki. Mak dan ayah saya cikgu. Emm Saya dari SMK Mohd Khalid, also in JB. Saya bercita-cita untuk mngambil jurusan Perubatan"

That sweet lady ade juga mencelah bila aku sebut parents aku cikgu. Hihi Alhamdulillah, ak bole bertutur dgn baik. But, see that tiba-tiba ade english word aku guna. Hahaha tiba-tiba weh. jgn ikut heh. sbb dy tny dlm bhs Melayu. Mind that. Lagi satu, semua ahli group aku cerita pasal jawatan. Bnyk gila jawatan dorang. Tak habis 3 minit nk cerita Wkaka tapi baguslah kot. Macam aku, setakat S/U kannn, nk sebut pun segan. Kejap lg orang tu tny aku dgn perkataan ni, "Lagi??". Nahhhhh ape aku nk jwb Hahahaha

Panel 1 tny "Macam yang kita tau, amalan merokok sedang menjadi-jadi dalam kalangan orang kita. Kalau nanti awak dah jadi doktor, apa yang awak akan buat untuk mengurangkan kadar perokok di negara kita? Awak boleh berbincang sesama sendiri selama 30saat"

Aku memang suka tajuk ni. I hate smoker weh Hahaha

Low mintak permission to start the conversation. This is really good i think. Kalau Encik Low ni dapat pegi overseas pun, aku tak heran weh :) Then, he talks about having pameran whatsoever. After he finished, he ask me. Dan out of suddennnn

"Bagi saya, kalau saya ditakdirkan jadi seorang doktor, saya akan buat 'research' untuk mencipta sesuatu ubat seperti nikotin yang mampu kurangkan ketagihan. Then, saya akan masukkan bnda tu dalam ubat-ubatan dan saya akan bagi pd semua pesakit saya yang merokok setiap kali mereka mendapatkan rawatan dari saya. You pulak, Soh?"

And bla bla bla etc etc etc.. Aku cerita jwpn aku je eh. Tak igt ah jwpn org lain Hihi

- Kenapa awak nk belajar luar negara?
Aku sebut pasal experience. Ade yg cakap psl advance technology, than transfer knowledge. Aku senyum je ah Hehe

-When you are doing abroad and finish your degree, then you will see Dollar(s) are much higher than in Malaysia, will you stay and work in that country?
Diorang jwb mcm-mcm jugak. Tp jwpan aku No. Hahaha then, that pretty lady tny 'my cousin studied in France and she married with France's people and stay there. How about you?' Aku dah sengih je. And silently aku cakap "I won't" while Low is giving his opinion. Lepas tu that lady sndiri ckp 'So, you won't involve yourself with any foreigner ya?' Miahahha aku senyum je :)

- What is the effect of globalisation on medic?
Soalan ni menjengkelkan. Sbb aku slh dgr. aku dgr 'effect of globalisation on maths' HAHAHA penat aku pk ape kne mngene globalisation dgn maths. naseb je ak tk sebut psl Al-Khawarizmi en. menjajar la jgk aku cari jawapan. rupanya, medic. Low start psl internet. then semua orang elaborate je Miahaha

-How many hospitals are in Malaysia?
Kuss semangat soalan Hahaha. aku dgn lantang jwb 'almost thousands maybe' and the all of them laugh Hahaha tapi aku tak kesah pun. macam melawak je la gitu Hihi

-Kalau JPA tawarkan biasiswa dalam negara berbanding luar negara, awak terima tak?
"I will". Tapi ade yg jwb tak la ape la. Hihi then, panel tu ckp 'kalau awk da jd doctor, bila-bila pun awk bole pegi overseas cth, smbung master kt overseas'. Then, aku betah "Bagi saya, biarlah sy dptkan degree di luar negara, sbb sy bercadang untuk amek master dlm negara je" Aiceh!

-Why do you want to be a doctor?
Low yg bnyk jwb. Panel tu tny lagi, 'your parent force you to be a doctor?'. Aku jwb slow-slow je la. panel tu dok pndang Low je. Hahahaha

Ape lg ah dy tny? Lupa. Ish

Panel ade cakap, either awk dpt PILN ni, atau pun awak akn ditawarkan Biasiswa dalam negara atau, awak tk dpt ape-ape. Tu semua rezeki masing-masing. Sebab competition sangat tinggi. Lebih kurang laaa :)

Habis soalan, ktorang nk keluar tu. Mcm biase aa say thank you than salam. Aku punya gelabah tk semena-mena, lps aku salam panel 2 (that lady), panel tu ckp 'aik, tk sejuk pun tangan' Haha and thennn ak pegi hulur tangan dkt panel 3(lelaki) Hahaha tak senonoh. Dah kalut da time tu sbnrnya aku ni. Panel tu pun senyum je.

And thennnnn, keluar je, mula ah jd diri sndiri masing-masing. Senyum ketawa habis dah Hahaha It is amazing actually. Smpai bawah, tgk Hadri dah settle. Lepas tu 1 jam tnggu dpt fail kita balik. Lame gilaaa Tapi heran ape :) And thennnn makan and bla bla bla etc etc ..

Okay itu je kot. Lain tempat, lain interviewer, lain cara, lain soalan, lain style, semuanya lain. Yang penting kena relax. Alhamdulillah aku mampu relax. okaylah tu kan. aku pun mmg tk harap apa-apa. at least, aku bole show my confident. At least, aku tak memalukan diri aku sndiri depan mereka. Mungkin sbb buat dpn orang tk kenal kot. Mungkinlah Hihi

Tapi seriously rasa satu batu atas kepala dah jatuh bawah dah bila habis tuuuuu. Gila over aku cerita kt mama. Hadri ade kt blakang pun aku tak herankan dah Hahahaha Aku tau nervous-nervous ni hilang sbb mereka. Sebab mama yang seikhlas hati baca Yassin dlm kereta while waiting fr us. Mak yang terus berdoa kat rumaa Hihi Nani yang nasihatkan baca surah-surah tu, Sharvini yang tlg amin-kan doa doa kitorang, Iman yang bg advice to be yourself and bace surah al-Baqarah 3 kali -.-' Hahahaha thanks a lot.

But most thanks of course lah kat si Mat tu :) Agknye kalau dia tkde, susah jugak aku nk yakinkan diri sendiri plus, susa jgk ak nk berinteraksi dgn budak-budak dlm tempat tu Hihihi malu den.

Okay lah Doraemon Malaysia yang kedekut ni nak amek balik mesin dia. Kbai(:
THE END

6 comments:

yana,, said...

aha,, terlepas sudah batu besar ko an,, hmmm,, q stuju gn iman yg soh jd dri sdri,, tu yg plg pntg,, jgn egt ko xckp byk ko xda chnce nk dpt biaswa ni tao,, sbp pnglman q mse test2 intview gn pngtue skwl muar n sowg mkck dr jbtn ape tah, q pn xbyk ckp bbnding yg lain2,, q plg diam n plg xda jwtn,, tp q trpilih jgk sbg headgul,,, apepn, yg pntg dia nk kita n pndirian kita yg tgas,, mgkn kwn2 q yg lain ue cm terover expose jwtn dywg kot sbp tu c intviewer tu xdpt nk trust yg dywg ley bwk jwtn ue kot,, hmm,, apepn,, thniah sbp ko dh lkukan yg trbaik,, insyaallah, rzeki kt mne2 je,, doa byk2 k,,

Ibrahim's Daughter said...

Ahaaa. InsyaAllah. aku pun tk kesa mane2. tapi kalau dpt tajaan dlm negara, mmg aku bersyukur sangat dahhh (: anyway, thanks fr support tauuu Hihi

nohjoy said...

like..hee.. nad,blaja kt oversea jgn lupe aq..ehehe..

Ibrahim's Daughter said...

waaaaa overseas la sgt Hahaha Dont worry, aku tkkan lupakan sape2 smpai bila2. Aiceh! :)

Ihsan Arifin said...

haha cool ! i'Allah dpt punye :)

Ibrahim's Daughter said...

Heee InsyaAllah (:

Rumours i made

Assalamualaikum I spread rumors that I wanna get married after I completed my current study. What they dont know is, that just to tur...