Thursday, April 14, 2011

Wooo at last i did it!

Teheeeeee! Cepat teka aku berjaya buat ape? :P
Ya semalam petang aku tekad untuk buat second try. And Alhamdulillah.
Let's begin okay.

Ni salinan resepi (:



Bahan-bahan yang diperlukan :

- 1 tin susu cair
- 5 sudu besar gula halus
- 5 sudu besar gula kasar
- 3 biji telur
- 2 biji telur kuning sahaja 
- Esen Vanilla


Masak gula pasir dalam tempat kt ats tu, acuan kot. Haha then letak 2 sudu air sahaja. Kacau hingga perang tp jangan sampai hangus ye tuan-tuan, puan-puan (:



Campur 3 biji telur dan 2 biji telur kuning dalam satu mangkuk. Kacau slow-slow jgn sampai berbuih.


Sambil kacau, letak gula halus tu. Kacau, letak, kacau, letak. (5 sudu td tu je eh!)


Tafsir sendiri gmbar ni eh Hahahaa


Tuang dalam periuk yang berlainan. Masak susu dan letak esen vanilla 2-3 titik. Jangan sampai mendidih mungkin. Then tutup api and letak telur2 yang dah kacau tu dlm ni. Kacau lagi hingga sebati.


Bila da sebati, wrap dgn aluminium foil.


Then masukkan dalam tempat kukus. Dan kukus selama 30 minit.


Bila dah siap kukus....


Keluarkan and tnggu 5 minit baru bukak wrapper tu. then masuk dlm freezer ye. Tnggu lah bpe jam and keluarkan. Then, terbalikkan atas pnggan leper. Aku tk jumpa pinggan leper. tu yang guna tutup tapeware mcm kat bwh ni HAHAHA

TADAAAA !!
Hasilnyeeee Cream Caramel yang cantik Hihihi

Berminat nak tau rasenye? HAHAHAHA
Mula makan mcm sedap. Tapi lepas tu muak mcm ape. Rase telur yang teramat sangat. Erk. taktau la sbb tak well-cook or telur lebih or ape-ape jelah. Hahaha tapi i got the satisfaction. Rupa lawaa. Hihi rase, nanti boleh improve lagi. Untuk second try, dah bagus sgt dah ni pd aku heheh (: Btw, my brother yang gila makan telur suka gila ape aku buat ni -.-

Mama suro try Bread Pudding pulak. Hmmm macam best je Hihi

P/s : Ehem. Bila-bila mase je ni aku nk tuntut resepi Kentang Putar dr Cik nohjoy :P
THE END

10 comments:

mad_rly said...

Bagus2!!! Cikgu buat jadi tapi bentuk hancur, hahaha.. lembek kan :)

Puding roti best!!! try la.. cikgu ade resepi die (^_^)

Ibrahim's Daughter said...

Hehee yang sy buat ni bntuk ok. tk lembik sgt pun. tp rase dy tk sdp Haha

Ade eh resepi puding roti? sharee laaaaa Hihi (:

yana,, said...

haha,, mg gud try dear !
t jgn lpe pos sparoh kt umh q eh !

Ibrahim's Daughter said...

Heheheee pos eh? dah hbis laaa. lgpun, ni tk sempat pos da tk bole mkn da ntiii :P

azilahaziz said...

Ouchhhh , terguir tgok..... Dtg umah nadd pulak laaaa sbb nak rase. Mangsa slps syasya. Haha

Ibrahim's Daughter said...

Hahaha meh mehh. nanti nad buat special Cehhhhhh :P

Mr Cuddlenookumpoo said...

wahhh...sedapnya, post sini sikit...hahahah...btw, thanks follow belog saye..follow awak jugak..:)

Ibrahim's Daughter said...

Post eh? bak tang alamat lahhh Haha your welcomeeee & thanks tooo Eheee :)

nohjoy said...

nad,haha..nnt aq buat entry kentang putar ye..
wah,,dasat sungguh nad buat ni..

Ibrahim's Daughter said...

Heheee okayyy aku tnggu eh :)

dahsyat ke? ishh dasatttt HAHA

Monkey love and opinion

Assalamualaikum Few days ago, i went to my supervisor's house for some makan-makan preparation. I had some deep conversation with Dr&#...