Saturday, May 21, 2011

I'll miss you.

Assalamualaikum :(

*mood sedih*

It's 3 am and im not sleep yet. I don't feel like sleeping. Tomorrow i'll leave everything here. Not only everything, but precious people. The one i care most, i love most, i .....*speechless*

Arghhhhh kenapa ni? ish

Cool nad, cool. Yes, I'm cool :)

Okay, remember these words. Pls take care. Anything, just give me a call. I'm there always. Tlg, jgn mntak aku lupa kau. seriousshhhhh tak boleh HAHAHA chill. Ingat matlamat hang pi belajar. jangan nak menyimpang. Kita dah jauh dr mak bapak. In fact, kau jauh dr aku. Aku dah tk boleh nak marah-marah ala-ala mak-mak lagi dah Heheehe so, pls take care. Think before act. 

Ingat kenapa kau diberi peluang belajar di tempat tu. It's all for your own good sake. Pls dont waste the chance. Pls pls pls. mcm lagu Aliff Satar dah -.-

Aku malas nak bebel pnjang-pnjang. Esok aku dah nak gerak. Ye gerak pukul 12. Sbb aku dftar hari Ahad pagi. Terasa terlalu awal. Hmmm

*mood sedih lagi *

Mesti aku rndu kau. Arghhhhhh. takpe. aku cari org-org baru k HAHAHA no way. they will never be the same. Never ever be the same as all of you :( Hadri, Hazira, Pyqa, FraBha ...... Semua dah jauh ngn aku. Cehh pdhal satu negeri je  tp Pyqa paling jauuuhhhh.nun Sarawak tu hahhhhh. 

Lepas ni semua dah busy. Tapi ingat, persahabatan tu takkan pernah putus. 

To my girls ♥
Jangan lupa janji korang k. Ada boyf, sila post nama penuh mereka siap bin sekali kt wall FB aku HAHAHAA aku? 10 tahun lagi. lek duluuuu ^^

To my Boy(s) --> mcm pelik je. HAHAHA
take care. Anda lelaki, bkal pemimpin. Be a good man with a good heart, always :) Risau pulak aku dgn bakal2 pemimpin ni. Hmmm

*mood lagi sedih dan lagi *

Aku sayaaaaanggggg korang. Seriouslyyyy :'( Jangan nangis k malam-malam.

POYO BETUL SI NADD NI KAN. TAKPE, AKU TAK KESAH HAHAHA

Goodluck everbody. Takecare :)

P/s : Semua family aku advice cari boyf biar yg baik-baik. Kawan dgn lelaki tu, pilih yg baik-baik. Pilih kawan tu baik-baik. Benda lain tak risau sgt, cuma pengaruh tu je. Awk first time jauh dr mama. Jgn lupa bca Quran. Solat jgn tinggal. Belajar betul-betul THANKS

P/s (2) : Memang bila masuk U je kena pk pasal boyf eh? apa kejadah? HAHAHA kbai

THE END

Tuesday, May 17, 2011

Preparation Part 2

Assalamualaikum. Ni entri pasal checklist barang-barang masuk U (especially for female student UiTM Puncak Alam) Kau memang ber-iye kan nad? Segalanya nak letak kat blog. Bukan orang bace pun. In fact, yg dapat UiTM Puncak Alam pun berapa orang je HAHAHA

Tapi, suka hati aku lah kan. sharing is always caring weh (!) Here we go..

PAKAIAN

- baju kurung + tudung (8 pasang)
- kain hitam + baju kurung putih --> for MDS (sepasang)
- blouse/kemeja/baju sesuai fr kuliah (9 pasang cukup sgt dah)
- seluar slack + seluar jeans
- t-shirt putih lengan panjang + track suit hitam (sepasang)
-set pakaian sukan utk jogging/basketball/cycling/whatever (sukehati)
- baju tidur (5 pasang)
- seluar + baju duduk rumah (lantak kau nk berape)
- baju jalan for outing (lantak hang nk berape)
- stokin (3-4 pasang)
- dan baju-baju lain yg wajib ada :)

KEPERLUAN IBADAH

- telekung  / songkok / kopiah + sejadah (1 set)
- Al-Quran (tlg jangan tinggal)
- Yassin

FOOTWEAR (KASUT)
nice lah dapat kasut mcm ni kan :D

- kasut hitam bertutup for MDS
- sandals utk pi jalan ka
- selipar untuk near-usage
- selipar dlm rumah untuk elak sejuk (cehh)
- kasut selesa spare fr kuliah/whtsoever --> bygkan nak lalu tangga maut tu
- sneakers fr sukan activities

TOILETRIES 
(eja cm ni eh? HAHA)

- set untuk muka sendiri
- syampu + shower gel + conditioner + blablabla
- Ubat gigi + Berus gigi
- sunblock (?)
- Lotion (a must)
- ketip kuku + keperluan kebersihan yang lain
- sikat rambut oi


NEED(S)
ni name dia hanging organiser (:

- bantal spare (perlu ke?)
- cadar katil + sarung bantal (2 set)
- tuala mandi (2 helai)
- tuala kecil + tuala muka
- Hanging organiser (jimat space utk dlm locker)
- benda letak file ats meja tu (apatah nama dia)
- selimut/comforter (almaklum, puncak alam sejuk CEHH)
- kelambu (do we need this?)
- spare spectacles (untuk rabun sepenuh masa spt aku)
- bantal busuk / teddy bear (kalau perlu)



PERALATAN MAKAN
lapar tak? ><

- set gelas + pnggan mangkuk utk sorang je
- maggi cup! HAHA
- Electric Kettle (tkpyahpuntkpekot)
- biskut kering + whtever can eat



PERALATAN MENCUCI

- bakul baju kotor (1 cukup)
- baldi besar + baldi kecil fr rendaman whtsoever (1 cukup)
- Softlan
- sabun basuh (takpyahnakbesarsangat)
- sepit baju + hanger (sebanyak-banyaknye)
- berus kecil (berguna kalau mesin basuh rosak)
- Clorox for toilet bowl --> bakal roomate aku sila beli, sbb mama ak tk bg beli :'(







GADGET (S)

- laptop --> fr first week, tk gune sgt rasenye
- MP3/MP4 (ak tkde)
- cable LAN (bwk sendiri senang tk pyah share :P)
- Iron (A MUST)
- Handphone + charger
- extension cord
KENA BYR RM10 PER ITEM -.-'

STATIONERY (S)

- Pen pelbagai warna ( for notes and everything)
- pensel, pembaris, pengrek, liquid, gunting, gam
- selotape
- calculator
- notebook kecil + besar
- Diary
- Buku rujukan SPM Phy Chem Bio (need this? YES)
- File (perlu kot)
- set test pad / A4 papers
- beg kuliah
- SUKAHATILAH

Aku nampak macam ye-ye je en HAHAHA gile bnyak oi bawak. mcm pindah rumah da. Eh, memang nak pindah pun. Kan setahun duduk asasi :P Naseb baik UiTM tak sediakan dapur. Kalau tak, aku tk tau aa aku lebih perlukan lori or kereta Hehee

So friend(S), i am ready to be in Puncak Alam. HBY? -.^

Setakat ni, everything ready. Just borang, my mom yang settlekn Hehehe Gambar dah siap, tp belum amek kt kedai lagi. Setem belum matikan lagi. Baju tak hbs kemas lagi sbb still ade yang aku nak pakai, plus spec aku tukar cermin ary tu pun tak amek lagi. Eh, macam banyak je tak settle lagi HAHAHA kbai nak settlekan benda yang tak settle lagi ni. *excited*

Kalau nak lbh lengkap, tgk ni from Senior kita sendiri Cehh ^^

Pictures : Google
THE END

Mimpi Ular :/

ALOHA ~

Pernah dengar tak orang tua-tua cakap kalau mimpi ular tu maknanye ade org nk datang meminang? K fine, aku tak pernah dengar. Tapi Mr K yang cakap dlm entri ni. Sehingga detik tadi, aku bangun tidur and realize something awful dalam mimpi aku. Gwa mimpi ular oi. tak pernah-pernah. Yang best, dalam mimpi gwa bkn ade gwa sorang. Cousins gwa pun ade. The weird thing is, aku yang first sekali nampak ular tu Whoaaa. 

OMG tak lama lagi ada org nak dtg meminang HAHAHAHAHA

Sumber : Google

Mimpi je kan? yang hang nak dok kecoh apehal? Mainan tidur haa. Saje mengade. hehe Ular tu belang hitam kuning. Dlm mimpi tu, we all tgh tidur ats katil same-same and then tiba aku tersedar. aku bangun and ttbe nampak ular tu masuk dlm selimut dorang. Menjerit ah apa lagi. macam org gile, but then aku yang berjaya bunuh ular tu. *bangga sikit*

Nak tau aku bunuh mcm mana? Yang aku ingat, mcm mane tah ular tu ngn kitorang boleh nampak kuali panas dlm mmpi tu. Either ktorang kejar ular smpai dapur, or mmg ada kuali panas dlm bilik (?) Tah lah.  Mimpi selalu susah sikit nak faham. Lps aku dpt kerat ular tu, ular tu termasuk dalam kuali. And then mati. HAHAHAHA gila mengarut kan. 

Memang banyak fakta psl mimpi kalau nak diikutkan. tapi, aku memang tak percaya sangat. Semua yang jadi, Qada' dan Qadar Tuhan kan. Bukan sebab mimpi semata-mata. sebab tu aku tk berapa nak amik port bab-bab mimpi kalau nak dibandingkan manusia yang sanggup beli buku tafsiran mimpi yang mahal-mahal tu Haha 

Tapi ada satu benda aku agak percaya. Mimpi yang berlaku dalam pukul 2-3 pagi ada potensi untuk menjadi realiti. Yeke? Mana tah aku dengar fakta ni Hahaha 

But still, setiap kali aku terjaga dari mimpi, tk pernah pukul 2-3 pagi. Either 6 pagi or 12 tgh hari HAHAHAHA kantoi 

TUTUP CERITA ULAR K. 

Hari ni Bha dftar fr PLKN. sila menangis :'( Cehh gedik. takecare babe ♥ 

THE END

Monday, May 16, 2011

Preparation Part 1


Assalamualaikum :)

Hari ini aku nak ckp pasal Universiti. i mean preparation untuk masuk U. excited aku dah berkurang. ade sikit rase sedih, sayu datang bertandang dlm hati ni. Sedih nk tglkan bilik yang selama ni teman aku menangis, ketawa, online, tidur and everything. Sedih nak jauh dgn mama (manja benor). And paling sedih + sayu, bila tgk mama & abah keluarkan duit fr everything bila nk masuk U ni. Yuran, barang-barang, duit saku and etc. Banyak gile oi.

Itulah pengorbanan ibu bapa yang kite tak patut lupa! :'(

Back to tajuk. perkara yang paling penting bila nak masuk U ialahhhhh... Ok, bukan laptop, bkn hostel, bkn buku k. Tapi borang. The most first crucial thing. tak lengkap menda-menda ni, serious korang beli ape pun, masih tk bole masuk U. Serious!

------------------------------------------------------

Untuk future-student UiTM, meh sini bukak mata besar2 k :) U lain, i'm sorry. i cannot help.

X-ray sangat penting
  • Medical Checkup di swasta/kerajaan
  • Bayar Yuran Pelajar sebelum hari pendaftaran guna Bank Islam (Yuran Pelajar tk same weh dgn yuran Asrama. Aku still tk pasti part ni)
  • Sediakan gambar ukuran passport (8keping)
Maklumat Tentang Pelajar Asasi (YURAN)

"MAKLUMAN DARI PEJABAT BENDAHARI!

Kadar yuran yang ditetapkan untuk pelajar baru ASASI adalah RM703.00 dan bayaran Kolej di Kampus Puncak Alam adalah RM420.00 bagi 2 orang sebilik. Yuran pengajian boleh dijana melalui Portal pelajar dan dibayar di Bank Islam sebelum pendaftaran (RM 703) manakala yuran kolej (RM 420) hanya akan dijana setelah pendaftaran dibuat. 

Pembayaran yurann pengajian (RM 703) perlu dibuat sebelum mendaftar memandangkan bayaran biasiswa dibayar terus kepada pelajar."

Preparation for Pendaftaran di Kaunter BPP :
  • Borang Pendaftaran Pelajar Baru Sepenuh Masa (1 piece sahaja)
Isikan apa yg dia nak tu. No. Pelajar, tengok kt surat tawaran. Rasenya kena sertakan sekali Laporan Pemeriksaan Kesihatan tu with X-ray. 
  • Borang Maklumat Pelajar Baru (1 piece sahaja)
Isi je lah semua HAHAHA kod program pun ade dlm surat tawaran. 
  • Surat Tawaran  (5 SALINAN)
  • IC & Surat Beranak Pemohon (1 piece-dah disahkan)
  • IC & Surat Beranak Ibu & Bapa (1 piece-dah disahkan)
  • Salinan Sijil SPM (1 piece) --> syasya kate sijil tk dpt lagi. so, slip pun boleh :)
  • Salinan Penyata Pendapatan Ibu dan Bapa + Surat Pengesahan Pendapatan Ibu dan Bapa / Penyata Pencen Terkini Ibu dan Bapa (each 1 piece only)
Preparation for Pendaftaran di Kaunter Fakulti :
  • Surat Tawaran (1 piece) --> yang ni wajib print kot, tk bole fotostat. 
  • Sijil Asal SPM --> Slip asal pun bole kot.

Pasal surat tawaran tu, 4 salinan untuk pendaftaran di Kaunter BPP, 1 salinan lagi untuk pendaftaran di fakulti. So, total 5 ye kawan-kawan :)

Preparation for Tawaran Bantuan Kewangan Asasi KPTM :
  • Surat Tawaran (1 piece)
  • Perjanjian Program Asasi IPTA (3 copy-isi 3 kali-setem hasil 3)
  • Salinan IC pelajar (disahkan)
  • Salinan IC penjamin (disahkan)
Tentang salinan IC pelajar & pemohon tu, either nk 3 salinan jugak ke tak, aku tak sure. Anyone boleh tlg aku jwb tk? Heee Thanks.

------------------------------------------------------

Mostly, benda ni lengkap lah untuk student Asasi. Untuk Dip maybe ade kena tmbah pape kot. mcm pasal elaun Makan tu semua. tapi aku rase dah masuk nty bru settle psl elaun makan tu. Untuk kes Bantuan Kewangan KPTM ni, biase dpt lepas 2-3 bulan kte belajar. Means, awal2 tu still kena guna duit sendiri. Nanti claim je. Pembayaran semua melalui IPT masing-masing.

Tulis macam dah konfem je kan benda-benda ni HAHAHA aku tulis ape yang aku tau, from sumber yang boleh dpercayai. Kalau aku tersilap, pls tegur k :)

That's all for today. Thank you!
THE END

Selamat Hari Guru ♥

Assalamualaikum. 

Macam yang diketahui umum, hari ni 16 May 2011. Hari untuk meraikan guru-guru di Malaysia. 

TERIMA KASIH CIKGU-CIKGU!


The best teacher throughout my life, my mom.
Happy Teacher's Day Mama

Guru, tak semestinya yang ada di sekolah, guru tak semestinya yang bagi kerja sekolah. Guru juga tak semestinya yang suka marah-marah. Tapi guru ialah orang yang memberi sesuatu kepada muridnya. Atas dasar tanggungjawab, atas dasar sayang. Bukan atas dasar gaji, atau sebagainya. Guru adalah seorang yang ikhlas. Betapa banyak pahala mereka memberi ilmu kepada kita semua. Dan betapa sadisnya bila masih terdapat manusia yang mempersendakan guru mereka. 

Tiba-tiba memori semalam menjelma di fikiran. Saat meraikan last teacher's day at MOKHA. The best ever :]
Sekarang dah tak bole sambut Hari Guru seselalunya dulu *nangis*

THE END

Thursday, May 12, 2011

Matriks ke Asasi? Semua same je.

Yang penting hati kena ade niat nak belajar k :) Ohh lupe bagi salam. Assalamualaikum.


Aku nak share something tentang matriks. Memandangkan manusia era sekarang ni selalu memandang enteng terhadap Program Matrikulasi. Evn actually, aku pun same jugak mase hari tu. Hehee so, ni ade lah sorang kawan aku yang sangat-sangat baik hati. Serious. pernah satu sekolah, in fact tk penah rapat pun haa. But, he is a nice friend. Tak kedekut ilmu. Ehh tak, semua budak-budak MK memang tak kedekut ilmu kalau korang nak tauuu ^^

-------------------------------------------------------------

MATRIKS
Assalamualaikum...ni hasil siasatan ke atas seorang bekas pelajar matrik.. :):)
mmg life kat matrik sgt best. Walaupon time bljr tu rasa bile la nak habis, tpi bila dah hbis tu, moment kat matrik serius pling best. tnye kwn2 pon time matrik mmg pling best. huhu...yg cadar tu bukan beli kat matrik, tp dpt free...tapi tak lawa. HAHAHA...

Nak amek medic, depends pada university dan depends pada graf tahun tu. Time sy, CGPA 3.8 dah bole dpt medic kat UnImas, UPM taun lepas tu, cgpa 3.8 ada yg dpt medic kat UiTM. Klu kat UKM, UM mybe kena 3.9 - 4 flat la. Tapi jgn risau, tak susah bljr kat matrik ni. CUma kena rajin. Pastu klu dpt 3.6 ke, 3.7 tu bole apply medic kat Indon. Tajaan mara ke. Kena rajin cari la.

Time sy dulu, koko tu mmg wajib. Tp satu sem jela. Dan depends dpt yg mane. Kat sana kelas panggil praktikum. So mmg dah decide oleh pihak matrik, praktikum mane yg akan dpt koko kawad, sukan, seni. Tapi jujur, koko diorg tak pack pon. Pling pack pon mybe kawad sbb sminggu sekali kena ada latihan kawad. Tapi kat matrik tak perlu aktif kolej. Tak bnyk aktiviti pon kat matrik tu. Dan tiada paksaan utk join

Peraturan agak ketat. Sabtu ahad jek boleh keluar matrik. Dari segi peraturan, yes matrik mmg agak ketat. Sengal sebenarnya. mencik!. HAha
Jadual kat matrik sgt pack. Kalau amek sains, average pukul 8 sampai 4 petang. Rehat pon 2-3 jam jek. Pastu bnyk tutorial.

Handphone & Laptop?? semestinya. nak bawak ipad pon bole...HAHA

Kelas pngil praktikum. Tapi time kuliah, akan ada beberapa praktikum. DUduk cam kat kuliah unversiti tu.

tak de yuran bulanan. byr tiap sem terus. RM 400 lebih kot. pastu dpt biasiswa setiap sem. Time sy dpt Rm1000, skrg RM1500 ..

kat matrik tak pakai baju batik pon. baju seragam pon tak de ..huhu

kat matrik guna buku rujukan .. buku rujukan beli kat matrik bole. atau pinjam dari sape2 yg penah masuk matrik. Kat kedai buku kat luar mmg tak de jual buku rujukan matrik. yg ada pon stpm. Bole guna, tp sylibus lain sikit

kat matrik takde guna buku teks tau ! cara belajar paling senang, fotostet slide dari lecturer, atau salin sendiri.

unit beruniform baju tu di sediakan. tok sah rajin nak bwk..

satu bilik 4 org. bilik agar besar. Bukan katil double daker yer..tapi, katil bujang tuuu..

cadar disediakan. tp nak bwk sendiri pon bole. sukehati nak bwk cadar gmbr katun, bunga, pooh, sin chan...otomen ker, pape je lah...tak kisah pun..

kalau ikutkan , sebenarnya tak bole bwk brng elektrik. Tapi ada jek org bwk. TIme dftar nnti tak yah la bwk. Dah otai sikit kat matrik tu baru bwk. Jug elektrik, iron tu disediakan kat kolej

tudung bawal bole je pakai. Tapi shawl tak pasti, tapi tak yah la mengada-ngada nak pakai pelik-pelik..gi matrik nak belajar,bukannya nak berfesyen... wakaka

laptop?? tak perlu. tak bnyk asignment nak guna laptop pon. Tapi mane tau, tak leh hidup tanpa laptop, fb, blog. haha. Tp time dftr pon better tak yah bwk laptop dulu.

asignment depend. klu math, subjek sains...bnyk tutorial. Kalau english, bnyk group discussion. Kena present

exam plak mcm exam biasa la. lebih kurang mcm spm kot format. kat matrik xde prep ..bebas nak belajar ke tak nak

ada water cooler, water heater..don't worry.

bilik air kongsi ramai2 yea. even kat u pon kongsi ramai2..

sukehati nak pegi masjid ke tak. Tapi dekat jek kan. SO better pegi.

bilik tidur time sy dulu bergantung time daftar. Agak2 mcm nak satu bilik dengan geng2....so time daftar tu beratur dekat2....

kat dalam bilik kuliah ade air-cond, so tak leh la nak bagi alasan panas, or wut so eva utk ponteng kuliah..huhuu

bwk kalkutor saintifik tu....wifi time sy dulu tak de. skrg org kata dah ada, tak sure. time dftar jgn bwk dulu laptop..dah lama sikit kat matrik baru bawak.

pointer tak dipengaruhi guru. Tak yah nak bodek2 cikgu. tak dpt...haha. Tapi tiap sem ada test2..so ada mark utk test tu. dlm 20 % kot. tak ingat. yang lain 10 % kedatangan kot (pon tak ingat), 70 % final exam. Tapi mcm tu la division nyer

ha ah...kena pakai kasut hitam. Tapi pompuan ada jek bawak yg kasut tak hitam. Janji kasut tu ada cover. pakai la stokin ape kaler ape pon. Tak de keje cikgu kat sana nak check stokin student. Haha...

kalau ada motor & dh ade lesen pon, jangan lah bawak motor sendiri ... huhu.. kad pengenalan jgn lupa bawak sbb sangat penting.. *cewahh*

kat sana, jangan menggedik nak cari awex /pakwe...belajar je.. kat uni nnti la nak kapel2 pon... *tak galakkan ok*

kena tendang kalau result teruk sgt2..bukan tiap2 bulan. akhir sem. tapi tu pon klu result mmg terok sgt. CGP 2.0 lebih gitu. Tp tak ramai pon. Kalau ada pon 1,2 org jek kot.

kat matrik ni kena rajin, bersaing hebat dgn student2 lain..sbb most student kat situ result SPM sampai 8A, 9A, 10A . Tapi tak yah risau, boleh selagi rajin usaha, tawakal. Dulu sy spm pon dpt 5A jek. tp Alhamdulillah, time matrik still CGPA dpt 3.8 lebih.

Jgn fikir sgt org cakap yg matrik ni susah. Kdng2 pendapat negative org lain tu yg menyebabkan kita down, tp hakikatnya benda tu tak la susah mane. Think positive ok. jangan dengar cakap orang.. kalau asyik fikir susah je, tak ke mana lah jawabnya

-------------------------------------------------------------

Yang ni semua aku terus copy ape yang kawan aku ni forward kat aku. No backlink, so aku pun tktau source dia dr mane heeee Peace! Next oneeee...

-------------------------------------------------------------


matriks , ok tak ? orang cakap matriks ni susah lah.. saye tak yakin la nak masuk matriks..

senior: life kat matrik akak x nafikan mmg padat...lagi2 yang matrik setaun ni...ase macam bnde 3 taun diploma n 2 taun matrik pdt compile dlm setaun..so boleh bayangkn kn padat die cmne? hehe...setiap mlm mmg wajib pegang buku n study..lecturer mengajar mmg agak laju sbb nak habeskn silibus n kite kne pndai2 catchup..tp bz2 pon akak sempat je join mpp matrik dlu..hehe...academic ngn kokurikulum kene balance gak kat matrik sbb die mmpengaruhi kite pnye pointer..lebih kurng mcm sekolah tapi matrik lagi best bagi akak...ade org ckp matrik ni skema je..tp x..pndai2 kite la nk make da life much more fun..kwn2 sejati akak pn ramai yg dr matrik..smpai sekarang wlaupn msing2 dah msuk U laen2 tapi cuti sem je kiteorng msti kuar lepak skli..bond tu sgt kuat...sbb kat matrik sume bnde kite buat skli..especially stdy r...akak leh ringkaskn yg matric's life mmg sibuk tp kte still leh cri mse nk enjoy skli skala...akak ingt lg ble ari last akak kat matrik ble exam dah abes sume..akak jadi pelik sebab x pegang buku dah mlm2..haha..

aku : lepas matriks sng ke nak masuk mane2 u? ermm.. yg kene tendang tu mcm ne?

senior : pndai2 survive n pndai2 cari kwn...as lepasan matrik..kite ni mcm anak angkt kerajaan dah..mcm akak matrik akak under MARA..so akak ni ank angkt MARA r..hehe..mmg kite akn ade saingan dari budak2 diploma..matrik pdt..ngn dak2 pas spm utk msuk U nnti..tp selalunye dak matrik akan diberi keutamaan..sbb kite kire dasyat ar leh abeskn diploma dalam setaun je ats nama matrikulasi.. yang kene tendang tu mmg ade..tp x ramai...tu pon yg mmg jenis btul2 kuat main2 n x stdy lngsng..majority ramai yg ok relax je...jgn la anngp matrik ni stree sgt...cool je beb...hehe.. dpt matrik mane ni?

aku: owh.. ade beze ke matrik under mara n matrik laen? erm.. saye dapat matriks gambang pahang..ade pape lagi ke kelebihan or ape2 yg best psal matrik ni? heehee..

senior : beza nye xbyk..juz under MARA kteorng mkn free..haha..tp matrik lain elaun korang lagi byk ar..sbb mkn sndri2...hehe..orw gambang..byk je kwn akak kat sne dlu..ok je sane...xpe...xjauh beza pon asasi ngn matrik..dua2 still kne stdy hard..kelebihan asasi mngkin sbb die dah kat dlm U..tp matrik make ourself much more prepared to enter university life..lain taw dik.. xperlu ase sedih ke down kalau xdpt upu..akak dlu pn dpt asasi sains uitm tp akak ttp pilih matrik..hehe..itulah kelebihannye..kite akn jd much more bersedia untuk msuk U nnti..sbb matrik mmg btul2 jge studnt die n kte dipantau individually..kerana dirimu begitu berharga..haha..akak amik biotech kat ums..sbb minat dna research..hehe

sitot : mm,oo.. akak still pilih matrik eh.. kawan saye kan ade gak macam akak.. dapat uitm tu..tapi pilih matriks..ade org ckp uitm tu tak berape .. senior sy pon tak galakkan masuk uitm.. tapi tak tau lah.. hmm.. ok lah akak ade minat.. saye risau gak ni..tak tau nak jadi ape.. minat pon tak tau...kalau nak jadi docs,,hmm.. mcm risiko je..

senior : haha..haa..1 lg matrik mcm tempt peralihan dr zmn sekolah ke U..so kte akn lg pndai nak cun2 kan diri..hahahaha..sbb byk gak event and dinner2 formal yg mcm2 tema...hehe yup..sbb uitm dh byk sgt..merata ade je uitm..org ckp dh x valid sgt klau grad dr uitm..tp x sure mane la tu kn.. minat tu pon dtg dr matrik jgk..msuk matrik mule2 blur2 mcm hape je jgk..hahaha.. rmai jgk member akak yg apply doc grad dr matrik..haa...ok la tu kan? asalkn struggle dr mule...

-------------------------------------------------------------

Kenal Fatin Liyana? Blogger tu? She's from Matriks and now is in Indon fr Medic. Nice kan?

Jangan pandang rendah pd ape-ape sekali pun. Dpt UPU, pergilah UPU. Tk dpt UPU, dpt matriks, Just go with Matriks. Yang penting hati, niat kena ikhlas. UPU, still boleh study, Matriks pun still bole study. Tak dpt matriks, still ade lain-lain. Poli? and everything. Chill okay.

Dah dpat, but still no decision? Istikharah pls. Allah is there fr you.

Government dah buat bnyk dah untuk kite terus maju. Even kadang-kadang tu, memang lah ade kesilapan. Tapi kerajaan bkn perfect pun. walaupun yang mngelolanya ramai para cendekiawan. But still, you don't know how hard it is fr them. Jangan tau nak hentam je Cehhh kau nadd.

P/s : If God brings you t it, He will bring you through it. Trust me.
THE END

Wednesday, May 11, 2011

Busy oiiiii BUSY!!

Cehh poyo gile enn.

Aku rase tk jadi ah post psl medical course tu. Serious tkde mase. Tkde mood pun. Heheee Pening tak tgk surat2 tawaran tu? Buku panduan pelajar segala tu? Benda kena packing semua. Aku pening gile oi. Pening je lah. ape pun tk start lagi ni. Adoii sape nk tolong aku? Pls raise your handddddd.

Lek naddd. jangan panic okay :)

Dalam pening-pening aku, dalam kusut-kusut aku, sebenarnye aku excited. Hehee excited nk tempuh dunia baru. excited to be there. excited nk kenal kwn-kwn baru, excited nak kembangkan otak semula. excited nk bergelar pelajar U. cehhh esok bile da start blaja, serious aku mesti rase nk cuti balik. Manusia kannn. mane pernah puas -.-

So, sape dah start packing? Nice lah korang. advance gile.

22 May ni aku dah kena daftar. 8.30 pagi bebb. lagi beberapa hari je. cepat gile. tu yg aku tensi je Haha dftar mane? lagi mau tny ka? UiTM Puncak Alam. Nice placeeeeeeee. Alhamdulillah. Akhirnye aku pulang ke tempat kelahiran ku. Tak, maksud aku Selangor. Bkn Shah alam k. Aku lahir kt Taman Melawati haa Heee

Apa yang best Puncak Alam? Sila google sendiri. Cehhh

Aku mls nk cerita bnda yg aku rase ramai orang tau. Just, aku suka Puncak Alam sebabbbb dekat dgn rumah abg aku. Ade twinny. YEAH weekend bole je lari sane enn. Plus, abg Juju pun nnty kje kt Shah Alam je. Plus more, aku ramai relatives kt selangor tu. Baik sedare yang aku kenal or aku kenal tp tak rapat mahupun tak kenal langsung. Semua jenis ade. Haha

Anddd most precious thing, i'm nearer to Papa :')

Busyyy tu actually untuk mnggu ni je. Mane nak kemas brg-brg. nak dating dgn kwn2 lagi. yelah lps ni dah jauh semua. dah tk jumpa dah. Hmmm sedih tau iskk. Plus, aku nk tgk Nur Kasih The Movie lagi. window shopping lagi. pegh. banyaknyeeee. okay chill !

Next time aku sambung lagi psl UiTM tu. pasal brg-brg keperluan, and what-to-do. List or everything ttg benda yg aku bwk. memandangkan soalan ni agak popular utk aku sejak dua menjak ni Hehee

P/s : Semakin masa menghampiri, semakin kau menjauhi. Semakin tu jugak, aku rase... Hello UiTM!

THE END

Friday, May 6, 2011

Impian Bermula kini :')

ALHAMDULILLAH

Ingat lagi entri aku tentang in TEN years ahead tu? It works (:

ASASI SAINS UiTM

I am so so so so Happyyyy ^^

Just, something mengganggu pemikiran aku. Ya entah kenapa mase aku tgk result UPU ni, hati aku terdetik sesuatu. "Alaa.. UiTM" . Kenapa? HAHAHA tu namenye setan. tak reti bersyukur -.-'

You know the feel when you realize that you will leave everybody here include the one who always be there for you, the one that you always be there for. That one/two/three person will meet new people, new person, new friend, and suddenly will just forget who you are. You know that feel?

Itu lah yang aku rase bila ada di antara mereka dah takkan bersama aku lagi, seselalunya kini. tapi nk buat mcmane, indah mane pun persahabatan, indah mane pun pertemuan, pasti ade perpisahan. Aiceh! Hahaha Redha je laaa.  

So, Congratulations kepada semua yang dah dpt UPU. What you get is the best. Itu yang Allah bagi kat kite kann. Syukurrrrr. Memang lah tak semua yg kita nk, kita dpt. Tapi, semua ade hikmah tersendiri. Just, do trust HIM (; andddd Pilih jalan mase depan tu betul-betul k.

Next entry will be about --> Medical Course

P/s : JPA? lantak hang la nk keluar ke tak ke. taknak keluar terus pun tkpe HAHAHA eh, aku tgk berita 8 orang 8A+ JE yg dapat JPA. Betul ke? Aku memang tk pernah phm berita tu cakap ape Hehee
THE END

Wednesday, May 4, 2011

Ehem. Nadd terdiam.

Hye Assalamualaikum awak semua (: Apa khabar? harap semua sihat-sihat ye. Aku ade satu soalan nak tanye. Anyone miss me? HAHAHAHAHA (sila tekan like kt bwh pls) kalau tkde, tkpe :'(

Cehh poyo.

So, ke mane nadd menghilang seminggu ni? Adelaaaa. Ya. ade yang menghappy-kan and ade yang mendukacita-kan. Lumrah hidup kan? tkpe, korang semua tau kan aku kuat? So, don't ever worry okay. Bajet ade orang care je enn si nadd ni. Haha

Lately ni baru aku sedar. Bila aku bnyk ketawa, mesti aku akan nangis. No, i mean something bad/sad would happen. Tu je aku nak cakap. Tapi, i think now i am okay. Just, pls doakan yang terbaik untuk dia yang aku sedang risaukan ni ye kawan-kawan :') Semoga dia sihat semula. Doa korang sangat bermakna buat aku.

Sometime i wish i am older. Not only 18 y/o girl :(

So i can think by myself, decide by myself, pergi mane-mane by myself and at least i can do something for someone else and myself too. Tapi nk buat mcmane. I'm only 18 kan. Hmmmmm

Okay tutup kisah personal tu.

Tadi i pegi dating HAHAHAHAHA gila. Wait-wait. Biar aku cerita okay Hihi

Actually hari ni aku plan nak belajar dota, with them. Dorang kate, susah gile ajar aku kalau tk face to face. Ade sampai nk mengamuk dah kt aku. Ishhh So, aku decide nk bawak laptop and pegi main kt luar dgn dorang. Plan, nak main kt Imano's Cafe kt Larkin tu. Well, situ kan ade Wi-fi. But then, tup-tup Imano's Cafe dah jadi Hidayah's Cafe. Imano Gulung tikar kot Haish

Termalu aku sendiri. K fine lah, aku decide Jintan Manis pulok. Tgk, orang ramai an kedai mcm nk tutup je enn tkde makanan lngsung. Tak jadi lagi. Then gerak Library. Gara-gara nak line internet punya pasal. Bile smpai library, Wi-fi tkde. Modem rosak. Haduii

Sedap aku kena gelak dgn dorang. Sbb plan tah pape. Naseb baik aku cool.

Kalau tak, memang sorang-sorang aku humban dalam perigi belakang Hahahaha Dorang gelakkan sebab both of them ingatkan main kt CC sebelah imano tu. Rupanya aku mksudkan main dkt Imano -.- Tapi aku tknk kt cc. sbb ramai gile weh. Baik main kt ruma aku je Haha

Memang aku sabar gile ah kena gelak. Fuhhhhhhh

Last-last pegi On the Run kt Esso tu je. Makan, melantak, berbual, lepak. Hahaha tapi serious lame tk macam tu kan. Apatah lagi, lame gile tk jumpe Farah Fuad tuu. Nak dpt moment mcm ni, bile lagi? Dulu je selalu sbb pegi library studygroup-lah-konon ramai-ramai. Wahh, rindu gile.

Aku sampai depan Imano pkul 4 lebih. Duduk kt dlm On the Run ni boleh tahan lah 2 jam. sampai pukul 6 lbh Haha Sementara tnggu mama amek adik kt skolah. Haishhh naseb baik mama nk hantarr :) kalau tak, aku di'cap' berbual lagi lah dengan sorang alien tuuu -.- (pdhal kau yg bnyk bebual)

Okay tu je aku nak cite. Malam ni aku ade game. Kbai


P/s : saya nampak awk lari-lari lately ni. Jangan risau. saya dah tk kejar :) Hope awak suke. HAHAHA kbai

Updated : mereka lbh curious tentang hal lari-lari yang tk penting ni berbanding problem aku. Apo aihhhh?pdhal kawan aku je punnn. Hahaha <-- 05/05/2011 11:45PM

THE END

Where all things begin

. . . I still remember the moment when i wanted to decide whether to further my study or to work. I had both opportunity came at th...