Thursday, May 12, 2011

Matriks ke Asasi? Semua same je.

Yang penting hati kena ade niat nak belajar k :) Ohh lupe bagi salam. Assalamualaikum.


Aku nak share something tentang matriks. Memandangkan manusia era sekarang ni selalu memandang enteng terhadap Program Matrikulasi. Evn actually, aku pun same jugak mase hari tu. Hehee so, ni ade lah sorang kawan aku yang sangat-sangat baik hati. Serious. pernah satu sekolah, in fact tk penah rapat pun haa. But, he is a nice friend. Tak kedekut ilmu. Ehh tak, semua budak-budak MK memang tak kedekut ilmu kalau korang nak tauuu ^^

-------------------------------------------------------------

MATRIKS
Assalamualaikum...ni hasil siasatan ke atas seorang bekas pelajar matrik.. :):)
mmg life kat matrik sgt best. Walaupon time bljr tu rasa bile la nak habis, tpi bila dah hbis tu, moment kat matrik serius pling best. tnye kwn2 pon time matrik mmg pling best. huhu...yg cadar tu bukan beli kat matrik, tp dpt free...tapi tak lawa. HAHAHA...

Nak amek medic, depends pada university dan depends pada graf tahun tu. Time sy, CGPA 3.8 dah bole dpt medic kat UnImas, UPM taun lepas tu, cgpa 3.8 ada yg dpt medic kat UiTM. Klu kat UKM, UM mybe kena 3.9 - 4 flat la. Tapi jgn risau, tak susah bljr kat matrik ni. CUma kena rajin. Pastu klu dpt 3.6 ke, 3.7 tu bole apply medic kat Indon. Tajaan mara ke. Kena rajin cari la.

Time sy dulu, koko tu mmg wajib. Tp satu sem jela. Dan depends dpt yg mane. Kat sana kelas panggil praktikum. So mmg dah decide oleh pihak matrik, praktikum mane yg akan dpt koko kawad, sukan, seni. Tapi jujur, koko diorg tak pack pon. Pling pack pon mybe kawad sbb sminggu sekali kena ada latihan kawad. Tapi kat matrik tak perlu aktif kolej. Tak bnyk aktiviti pon kat matrik tu. Dan tiada paksaan utk join

Peraturan agak ketat. Sabtu ahad jek boleh keluar matrik. Dari segi peraturan, yes matrik mmg agak ketat. Sengal sebenarnya. mencik!. HAha
Jadual kat matrik sgt pack. Kalau amek sains, average pukul 8 sampai 4 petang. Rehat pon 2-3 jam jek. Pastu bnyk tutorial.

Handphone & Laptop?? semestinya. nak bawak ipad pon bole...HAHA

Kelas pngil praktikum. Tapi time kuliah, akan ada beberapa praktikum. DUduk cam kat kuliah unversiti tu.

tak de yuran bulanan. byr tiap sem terus. RM 400 lebih kot. pastu dpt biasiswa setiap sem. Time sy dpt Rm1000, skrg RM1500 ..

kat matrik tak pakai baju batik pon. baju seragam pon tak de ..huhu

kat matrik guna buku rujukan .. buku rujukan beli kat matrik bole. atau pinjam dari sape2 yg penah masuk matrik. Kat kedai buku kat luar mmg tak de jual buku rujukan matrik. yg ada pon stpm. Bole guna, tp sylibus lain sikit

kat matrik takde guna buku teks tau ! cara belajar paling senang, fotostet slide dari lecturer, atau salin sendiri.

unit beruniform baju tu di sediakan. tok sah rajin nak bwk..

satu bilik 4 org. bilik agar besar. Bukan katil double daker yer..tapi, katil bujang tuuu..

cadar disediakan. tp nak bwk sendiri pon bole. sukehati nak bwk cadar gmbr katun, bunga, pooh, sin chan...otomen ker, pape je lah...tak kisah pun..

kalau ikutkan , sebenarnya tak bole bwk brng elektrik. Tapi ada jek org bwk. TIme dftar nnti tak yah la bwk. Dah otai sikit kat matrik tu baru bwk. Jug elektrik, iron tu disediakan kat kolej

tudung bawal bole je pakai. Tapi shawl tak pasti, tapi tak yah la mengada-ngada nak pakai pelik-pelik..gi matrik nak belajar,bukannya nak berfesyen... wakaka

laptop?? tak perlu. tak bnyk asignment nak guna laptop pon. Tapi mane tau, tak leh hidup tanpa laptop, fb, blog. haha. Tp time dftr pon better tak yah bwk laptop dulu.

asignment depend. klu math, subjek sains...bnyk tutorial. Kalau english, bnyk group discussion. Kena present

exam plak mcm exam biasa la. lebih kurang mcm spm kot format. kat matrik xde prep ..bebas nak belajar ke tak nak

ada water cooler, water heater..don't worry.

bilik air kongsi ramai2 yea. even kat u pon kongsi ramai2..

sukehati nak pegi masjid ke tak. Tapi dekat jek kan. SO better pegi.

bilik tidur time sy dulu bergantung time daftar. Agak2 mcm nak satu bilik dengan geng2....so time daftar tu beratur dekat2....

kat dalam bilik kuliah ade air-cond, so tak leh la nak bagi alasan panas, or wut so eva utk ponteng kuliah..huhuu

bwk kalkutor saintifik tu....wifi time sy dulu tak de. skrg org kata dah ada, tak sure. time dftar jgn bwk dulu laptop..dah lama sikit kat matrik baru bawak.

pointer tak dipengaruhi guru. Tak yah nak bodek2 cikgu. tak dpt...haha. Tapi tiap sem ada test2..so ada mark utk test tu. dlm 20 % kot. tak ingat. yang lain 10 % kedatangan kot (pon tak ingat), 70 % final exam. Tapi mcm tu la division nyer

ha ah...kena pakai kasut hitam. Tapi pompuan ada jek bawak yg kasut tak hitam. Janji kasut tu ada cover. pakai la stokin ape kaler ape pon. Tak de keje cikgu kat sana nak check stokin student. Haha...

kalau ada motor & dh ade lesen pon, jangan lah bawak motor sendiri ... huhu.. kad pengenalan jgn lupa bawak sbb sangat penting.. *cewahh*

kat sana, jangan menggedik nak cari awex /pakwe...belajar je.. kat uni nnti la nak kapel2 pon... *tak galakkan ok*

kena tendang kalau result teruk sgt2..bukan tiap2 bulan. akhir sem. tapi tu pon klu result mmg terok sgt. CGP 2.0 lebih gitu. Tp tak ramai pon. Kalau ada pon 1,2 org jek kot.

kat matrik ni kena rajin, bersaing hebat dgn student2 lain..sbb most student kat situ result SPM sampai 8A, 9A, 10A . Tapi tak yah risau, boleh selagi rajin usaha, tawakal. Dulu sy spm pon dpt 5A jek. tp Alhamdulillah, time matrik still CGPA dpt 3.8 lebih.

Jgn fikir sgt org cakap yg matrik ni susah. Kdng2 pendapat negative org lain tu yg menyebabkan kita down, tp hakikatnya benda tu tak la susah mane. Think positive ok. jangan dengar cakap orang.. kalau asyik fikir susah je, tak ke mana lah jawabnya

-------------------------------------------------------------

Yang ni semua aku terus copy ape yang kawan aku ni forward kat aku. No backlink, so aku pun tktau source dia dr mane heeee Peace! Next oneeee...

-------------------------------------------------------------


matriks , ok tak ? orang cakap matriks ni susah lah.. saye tak yakin la nak masuk matriks..

senior: life kat matrik akak x nafikan mmg padat...lagi2 yang matrik setaun ni...ase macam bnde 3 taun diploma n 2 taun matrik pdt compile dlm setaun..so boleh bayangkn kn padat die cmne? hehe...setiap mlm mmg wajib pegang buku n study..lecturer mengajar mmg agak laju sbb nak habeskn silibus n kite kne pndai2 catchup..tp bz2 pon akak sempat je join mpp matrik dlu..hehe...academic ngn kokurikulum kene balance gak kat matrik sbb die mmpengaruhi kite pnye pointer..lebih kurng mcm sekolah tapi matrik lagi best bagi akak...ade org ckp matrik ni skema je..tp x..pndai2 kite la nk make da life much more fun..kwn2 sejati akak pn ramai yg dr matrik..smpai sekarang wlaupn msing2 dah msuk U laen2 tapi cuti sem je kiteorng msti kuar lepak skli..bond tu sgt kuat...sbb kat matrik sume bnde kite buat skli..especially stdy r...akak leh ringkaskn yg matric's life mmg sibuk tp kte still leh cri mse nk enjoy skli skala...akak ingt lg ble ari last akak kat matrik ble exam dah abes sume..akak jadi pelik sebab x pegang buku dah mlm2..haha..

aku : lepas matriks sng ke nak masuk mane2 u? ermm.. yg kene tendang tu mcm ne?

senior : pndai2 survive n pndai2 cari kwn...as lepasan matrik..kite ni mcm anak angkt kerajaan dah..mcm akak matrik akak under MARA..so akak ni ank angkt MARA r..hehe..mmg kite akn ade saingan dari budak2 diploma..matrik pdt..ngn dak2 pas spm utk msuk U nnti..tp selalunye dak matrik akan diberi keutamaan..sbb kite kire dasyat ar leh abeskn diploma dalam setaun je ats nama matrikulasi.. yang kene tendang tu mmg ade..tp x ramai...tu pon yg mmg jenis btul2 kuat main2 n x stdy lngsng..majority ramai yg ok relax je...jgn la anngp matrik ni stree sgt...cool je beb...hehe.. dpt matrik mane ni?

aku: owh.. ade beze ke matrik under mara n matrik laen? erm.. saye dapat matriks gambang pahang..ade pape lagi ke kelebihan or ape2 yg best psal matrik ni? heehee..

senior : beza nye xbyk..juz under MARA kteorng mkn free..haha..tp matrik lain elaun korang lagi byk ar..sbb mkn sndri2...hehe..orw gambang..byk je kwn akak kat sne dlu..ok je sane...xpe...xjauh beza pon asasi ngn matrik..dua2 still kne stdy hard..kelebihan asasi mngkin sbb die dah kat dlm U..tp matrik make ourself much more prepared to enter university life..lain taw dik.. xperlu ase sedih ke down kalau xdpt upu..akak dlu pn dpt asasi sains uitm tp akak ttp pilih matrik..hehe..itulah kelebihannye..kite akn jd much more bersedia untuk msuk U nnti..sbb matrik mmg btul2 jge studnt die n kte dipantau individually..kerana dirimu begitu berharga..haha..akak amik biotech kat ums..sbb minat dna research..hehe

sitot : mm,oo.. akak still pilih matrik eh.. kawan saye kan ade gak macam akak.. dapat uitm tu..tapi pilih matriks..ade org ckp uitm tu tak berape .. senior sy pon tak galakkan masuk uitm.. tapi tak tau lah.. hmm.. ok lah akak ade minat.. saye risau gak ni..tak tau nak jadi ape.. minat pon tak tau...kalau nak jadi docs,,hmm.. mcm risiko je..

senior : haha..haa..1 lg matrik mcm tempt peralihan dr zmn sekolah ke U..so kte akn lg pndai nak cun2 kan diri..hahahaha..sbb byk gak event and dinner2 formal yg mcm2 tema...hehe yup..sbb uitm dh byk sgt..merata ade je uitm..org ckp dh x valid sgt klau grad dr uitm..tp x sure mane la tu kn.. minat tu pon dtg dr matrik jgk..msuk matrik mule2 blur2 mcm hape je jgk..hahaha.. rmai jgk member akak yg apply doc grad dr matrik..haa...ok la tu kan? asalkn struggle dr mule...

-------------------------------------------------------------

Kenal Fatin Liyana? Blogger tu? She's from Matriks and now is in Indon fr Medic. Nice kan?

Jangan pandang rendah pd ape-ape sekali pun. Dpt UPU, pergilah UPU. Tk dpt UPU, dpt matriks, Just go with Matriks. Yang penting hati, niat kena ikhlas. UPU, still boleh study, Matriks pun still bole study. Tak dpt matriks, still ade lain-lain. Poli? and everything. Chill okay.

Dah dpat, but still no decision? Istikharah pls. Allah is there fr you.

Government dah buat bnyk dah untuk kite terus maju. Even kadang-kadang tu, memang lah ade kesilapan. Tapi kerajaan bkn perfect pun. walaupun yang mngelolanya ramai para cendekiawan. But still, you don't know how hard it is fr them. Jangan tau nak hentam je Cehhh kau nadd.

P/s : If God brings you t it, He will bring you through it. Trust me.
THE END

3 comments:

edayahzaid said...

ko ni mcm da ubah fikiran nk g matrik je. haha :)

nohjoy said...

ape cer?

Ibrahim's Daughter said...

dayah : mane adee. aku just nk bukak mate org2 yang sedih sgt tk dpt upu :P Hehee

nohjoy : cer apenye ek? HAHA

Monkey love and opinion

Assalamualaikum Few days ago, i went to my supervisor's house for some makan-makan preparation. I had some deep conversation with Dr&#...