Monday, May 16, 2011

Preparation Part 1


Assalamualaikum :)

Hari ini aku nak ckp pasal Universiti. i mean preparation untuk masuk U. excited aku dah berkurang. ade sikit rase sedih, sayu datang bertandang dlm hati ni. Sedih nk tglkan bilik yang selama ni teman aku menangis, ketawa, online, tidur and everything. Sedih nak jauh dgn mama (manja benor). And paling sedih + sayu, bila tgk mama & abah keluarkan duit fr everything bila nk masuk U ni. Yuran, barang-barang, duit saku and etc. Banyak gile oi.

Itulah pengorbanan ibu bapa yang kite tak patut lupa! :'(

Back to tajuk. perkara yang paling penting bila nak masuk U ialahhhhh... Ok, bukan laptop, bkn hostel, bkn buku k. Tapi borang. The most first crucial thing. tak lengkap menda-menda ni, serious korang beli ape pun, masih tk bole masuk U. Serious!

------------------------------------------------------

Untuk future-student UiTM, meh sini bukak mata besar2 k :) U lain, i'm sorry. i cannot help.

X-ray sangat penting
  • Medical Checkup di swasta/kerajaan
  • Bayar Yuran Pelajar sebelum hari pendaftaran guna Bank Islam (Yuran Pelajar tk same weh dgn yuran Asrama. Aku still tk pasti part ni)
  • Sediakan gambar ukuran passport (8keping)
Maklumat Tentang Pelajar Asasi (YURAN)

"MAKLUMAN DARI PEJABAT BENDAHARI!

Kadar yuran yang ditetapkan untuk pelajar baru ASASI adalah RM703.00 dan bayaran Kolej di Kampus Puncak Alam adalah RM420.00 bagi 2 orang sebilik. Yuran pengajian boleh dijana melalui Portal pelajar dan dibayar di Bank Islam sebelum pendaftaran (RM 703) manakala yuran kolej (RM 420) hanya akan dijana setelah pendaftaran dibuat. 

Pembayaran yurann pengajian (RM 703) perlu dibuat sebelum mendaftar memandangkan bayaran biasiswa dibayar terus kepada pelajar."

Preparation for Pendaftaran di Kaunter BPP :
  • Borang Pendaftaran Pelajar Baru Sepenuh Masa (1 piece sahaja)
Isikan apa yg dia nak tu. No. Pelajar, tengok kt surat tawaran. Rasenya kena sertakan sekali Laporan Pemeriksaan Kesihatan tu with X-ray. 
  • Borang Maklumat Pelajar Baru (1 piece sahaja)
Isi je lah semua HAHAHA kod program pun ade dlm surat tawaran. 
  • Surat Tawaran  (5 SALINAN)
  • IC & Surat Beranak Pemohon (1 piece-dah disahkan)
  • IC & Surat Beranak Ibu & Bapa (1 piece-dah disahkan)
  • Salinan Sijil SPM (1 piece) --> syasya kate sijil tk dpt lagi. so, slip pun boleh :)
  • Salinan Penyata Pendapatan Ibu dan Bapa + Surat Pengesahan Pendapatan Ibu dan Bapa / Penyata Pencen Terkini Ibu dan Bapa (each 1 piece only)
Preparation for Pendaftaran di Kaunter Fakulti :
  • Surat Tawaran (1 piece) --> yang ni wajib print kot, tk bole fotostat. 
  • Sijil Asal SPM --> Slip asal pun bole kot.

Pasal surat tawaran tu, 4 salinan untuk pendaftaran di Kaunter BPP, 1 salinan lagi untuk pendaftaran di fakulti. So, total 5 ye kawan-kawan :)

Preparation for Tawaran Bantuan Kewangan Asasi KPTM :
  • Surat Tawaran (1 piece)
  • Perjanjian Program Asasi IPTA (3 copy-isi 3 kali-setem hasil 3)
  • Salinan IC pelajar (disahkan)
  • Salinan IC penjamin (disahkan)
Tentang salinan IC pelajar & pemohon tu, either nk 3 salinan jugak ke tak, aku tak sure. Anyone boleh tlg aku jwb tk? Heee Thanks.

------------------------------------------------------

Mostly, benda ni lengkap lah untuk student Asasi. Untuk Dip maybe ade kena tmbah pape kot. mcm pasal elaun Makan tu semua. tapi aku rase dah masuk nty bru settle psl elaun makan tu. Untuk kes Bantuan Kewangan KPTM ni, biase dpt lepas 2-3 bulan kte belajar. Means, awal2 tu still kena guna duit sendiri. Nanti claim je. Pembayaran semua melalui IPT masing-masing.

Tulis macam dah konfem je kan benda-benda ni HAHAHA aku tulis ape yang aku tau, from sumber yang boleh dpercayai. Kalau aku tersilap, pls tegur k :)

That's all for today. Thank you!
THE END

7 comments:

nohjoy said...

eh,mane dtg nye rm420 tu??
salinan ic tu aku buat 1 je
tp sume yang die suruh potostat tu aku buat lebih.prepare je...

Ibrahim's Daughter said...

aku bce kt group asasi tu. tu yuran kolej kot. kire yuran penginapan la. and ma aku ade call uitm, dy ade ckp kalau nk 2 org sebilik, byr 400++. kalau nk 4 org sebilik, byr 200++. aku pun tk phmm.

ohh okay okay. thanks sya (:

Flying Kiss To You said...

duit utk penginapan ad lagi? byknye kne gne duit..

Flying Kiss To You said...

surat tawaran azi just print satu and yg len sume fotostat.. xbole eh?

Ibrahim's Daughter said...

emm rasenye ade lagi. 703 tu mcm tk masuk penginapan je. prepare je eh :)

emm boleh kot. yang penting kt kaunter fakulti tu must print. rasenye laa Hehee

Flying Kiss To You said...

nvm dah siap print dah smlm, nak selamat.

hm penginapan kata disediakan. haish pening2.

btw thanks nad fr the info ! <3

Ibrahim's Daughter said...

mmg la disediakan. but still, tkkan uitm nk support everything hehe Welcome <3

Where all things begin

. . . I still remember the moment when i wanted to decide whether to further my study or to work. I had both opportunity came at th...