Tuesday, May 17, 2011

Preparation Part 2

Assalamualaikum. Ni entri pasal checklist barang-barang masuk U (especially for female student UiTM Puncak Alam) Kau memang ber-iye kan nad? Segalanya nak letak kat blog. Bukan orang bace pun. In fact, yg dapat UiTM Puncak Alam pun berapa orang je HAHAHA

Tapi, suka hati aku lah kan. sharing is always caring weh (!) Here we go..

PAKAIAN

- baju kurung + tudung (8 pasang)
- kain hitam + baju kurung putih --> for MDS (sepasang)
- blouse/kemeja/baju sesuai fr kuliah (9 pasang cukup sgt dah)
- seluar slack + seluar jeans
- t-shirt putih lengan panjang + track suit hitam (sepasang)
-set pakaian sukan utk jogging/basketball/cycling/whatever (sukehati)
- baju tidur (5 pasang)
- seluar + baju duduk rumah (lantak kau nk berape)
- baju jalan for outing (lantak hang nk berape)
- stokin (3-4 pasang)
- dan baju-baju lain yg wajib ada :)

KEPERLUAN IBADAH

- telekung  / songkok / kopiah + sejadah (1 set)
- Al-Quran (tlg jangan tinggal)
- Yassin

FOOTWEAR (KASUT)
nice lah dapat kasut mcm ni kan :D

- kasut hitam bertutup for MDS
- sandals utk pi jalan ka
- selipar untuk near-usage
- selipar dlm rumah untuk elak sejuk (cehh)
- kasut selesa spare fr kuliah/whtsoever --> bygkan nak lalu tangga maut tu
- sneakers fr sukan activities

TOILETRIES 
(eja cm ni eh? HAHA)

- set untuk muka sendiri
- syampu + shower gel + conditioner + blablabla
- Ubat gigi + Berus gigi
- sunblock (?)
- Lotion (a must)
- ketip kuku + keperluan kebersihan yang lain
- sikat rambut oi


NEED(S)
ni name dia hanging organiser (:

- bantal spare (perlu ke?)
- cadar katil + sarung bantal (2 set)
- tuala mandi (2 helai)
- tuala kecil + tuala muka
- Hanging organiser (jimat space utk dlm locker)
- benda letak file ats meja tu (apatah nama dia)
- selimut/comforter (almaklum, puncak alam sejuk CEHH)
- kelambu (do we need this?)
- spare spectacles (untuk rabun sepenuh masa spt aku)
- bantal busuk / teddy bear (kalau perlu)



PERALATAN MAKAN
lapar tak? ><

- set gelas + pnggan mangkuk utk sorang je
- maggi cup! HAHA
- Electric Kettle (tkpyahpuntkpekot)
- biskut kering + whtever can eat



PERALATAN MENCUCI

- bakul baju kotor (1 cukup)
- baldi besar + baldi kecil fr rendaman whtsoever (1 cukup)
- Softlan
- sabun basuh (takpyahnakbesarsangat)
- sepit baju + hanger (sebanyak-banyaknye)
- berus kecil (berguna kalau mesin basuh rosak)
- Clorox for toilet bowl --> bakal roomate aku sila beli, sbb mama ak tk bg beli :'(







GADGET (S)

- laptop --> fr first week, tk gune sgt rasenye
- MP3/MP4 (ak tkde)
- cable LAN (bwk sendiri senang tk pyah share :P)
- Iron (A MUST)
- Handphone + charger
- extension cord
KENA BYR RM10 PER ITEM -.-'

STATIONERY (S)

- Pen pelbagai warna ( for notes and everything)
- pensel, pembaris, pengrek, liquid, gunting, gam
- selotape
- calculator
- notebook kecil + besar
- Diary
- Buku rujukan SPM Phy Chem Bio (need this? YES)
- File (perlu kot)
- set test pad / A4 papers
- beg kuliah
- SUKAHATILAH

Aku nampak macam ye-ye je en HAHAHA gile bnyak oi bawak. mcm pindah rumah da. Eh, memang nak pindah pun. Kan setahun duduk asasi :P Naseb baik UiTM tak sediakan dapur. Kalau tak, aku tk tau aa aku lebih perlukan lori or kereta Hehee

So friend(S), i am ready to be in Puncak Alam. HBY? -.^

Setakat ni, everything ready. Just borang, my mom yang settlekn Hehehe Gambar dah siap, tp belum amek kt kedai lagi. Setem belum matikan lagi. Baju tak hbs kemas lagi sbb still ade yang aku nak pakai, plus spec aku tukar cermin ary tu pun tak amek lagi. Eh, macam banyak je tak settle lagi HAHAHA kbai nak settlekan benda yang tak settle lagi ni. *excited*

Kalau nak lbh lengkap, tgk ni from Senior kita sendiri Cehh ^^

Pictures : Google
THE END

5 comments:

edayahzaid said...

eh aq cam nk nangis dok bace. hati aq x besedia nk tinggalkan rumah...

Ibrahim's Daughter said...

haha aku tgh excited balik ni. nnty tk lame lg, aku sedih balik la ni :(

nina_apis said...

mcm nk pnda umh seyh..hehehe..xthu r aq cm ne an duk ostel..hahaha aq da la xpnh duk ostel :)

Flying Kiss To You said...

agak2 bpe beg nad bwk? hehe. Seterika mesti bwk ke?

Ibrahim's Daughter said...

nina_apis : ngehehehe :D goodluck eh first time dok hostel. Aku da penah form 1 dlu Hehee

Bee : beg? beg + kotak + bakul = setakat ni 6 HAHAHAH tktau lah ade tmbah lg tk lps ni Hihi seterika aku mmg bwk. tktau la sane provide tak :)

Rumours i made

Assalamualaikum I spread rumors that I wanna get married after I completed my current study. What they dont know is, that just to tur...