Thursday, December 8, 2011

Belajar tu, belajar jugak.

Assalamualaikum. 


Sambung sikit tajuk atas tu. Belajar tu belajar jugak. Kalau mood lari, apa pun tak boleh kan? Apa lagi nak concentrate for few hours dalam dewan lecture tu. Apa lagi nak bangun pagi pergi kelas. Apa lagi nak rempuh tangga palam yang tinggi macam Everest tu. Apa lagi nak catat segala ilmu lecturer bagi. Apa lagi nak buat tutorial, lab report & seangkatan dengannya. Revision? Lagi lah perlukan 100% tumpuan. Tak mudah, adik kakak abang oi. Susah. 

Tapi yang susah tu lah yang best. Challenge yourself. If you made it, you are strong. Alhamdulillah setakat ni, I'm that Miss Strong. Cehh poyo.

Walau bagaimanapun, semua Miss Strong dalam dunia ni ada masanya tewas dengan mood sendiri. Bila rasa malas, bila twitter mengajak, bila tumblrnya menggoda, bila facebooknya memanggil. Pegh azab. Strong pun hilang. Hahaha Itu takpe lagi. At least boleh salahkan arus teknologi zaman sekarang kan.

Worse of all, bila tak rasa nak buat apa-apa. Apa pun tak boleh der -.-

One way to solve this is by finding a person or few people that can attract you to do what you have to do. Lebih tepat, cari inspirasi. Itu cara aku. Biar lah kat mana pun aku tercampak, aku akan cari sesuatu yang jadi daya penarik aku. Untuk terus gigih berada di situ secara serius. Macam, pergi kelas & belajar :)

Inspirasi aku banyak. Lebih dari 5 orang beb. 

Memanglah, kita menuntut ilmu ni kena ikhlas kerana Allah satu-satunya. Tapi kita manusia biasa. Nak-nak orang macam aku ni. Imannya, hmm InsyaAllah sedang dipertingkat. Aminnn. At the same time, si syaitan tak berhenti nak ganggu kan. Thats why, find another alternative. Aiman Azlan pun cakap. "Love is a greatest desire of all". So use it bebeh. 

Acane nak guna? Cari inspirasi. And you will know what i'm talking about :>


P/s : Inspirasi ni, inspirasi dari jauh je. Jangan nak dekat-dekat. Allah marah. Belajar pun tak berkat tau! Hee
THE END

2 comments:

Ihsan Arifin said...

tak wujud dekat ke jauh ke.
kalau dah tuhan marah, memang marah la.
kah kah kah

Ibrahim's Daughter said...

Inspirasi jauh pun kena marah ke?

Where all things begin

. . . I still remember the moment when i wanted to decide whether to further my study or to work. I had both opportunity came at th...