Saturday, December 3, 2011

Hai Doctor, will you marry me?

Assalamualaikum.

"She's thinking of marrying a doctor if she cannot be a doctor"

Desperatekan career seorang doctor ni dah kenapa nad? Serius ini soalan tough untuk aku. Aku taktau kenapa "career doctor" ni melekat dalam otak aku walhal aku sebenarnya bukan nak sangat jadi doktor. Eh nak, tapi still tak yakin. Macam aku pernah cakap dulu-dulu lah. Entah kuat entah tak. 

Aku tau dalam dunia ada banyak kerja lain instead of being a doctor. But, i dont know. Takde orang paksa aku pun sebenarnya. Tapi otak ni. Gasak nak doktor.

Ikut hati, aku tak rasa aku boleh jadi doktor yang baik. Seorang doktor akan banyak korbankan masa dengan keluarga demi orang lain. Sedangkan bagi aku, erti kebahagiaan tu bila keluarga kita bahagia. Dan nak bahagia, kena ada anak-anak soleh & solehah. Nak anak-anak soleh & solehah, kena lah didik kan? Acane nak didik kalau si ibunya tak duduk rumah? 

Actually, hati aku kata aku akan jadi seorang cikgu. The precious career ever. 
Macam mama <3 

Royalti pahala dia, fuhhhh. Even dah meninggal pun masih ada tau. InsyaAllah. Aku suka budak. Ah, common. Aku percaya pada keberkatan. Jadi cikgu, ikhlas mengajar, berkat dunia akhirat. Anak-anak pun insyaAllah menjadi. Kan best tu. Kalau orang tanya kerja apa? Cikgu. Sounds sangat sederhana. Tak gah. Tak riak. Tapi bangga. Kita yag bangunkan anak bangsa kan? Ceh

Doktor, apa ada? Nama saja. Tension ada. Gaji memang ohsem. Tapi family aku?
But still, otak aku masih sebut "doktor".

Perihal nak kahwin dengan doktor pulak, hmm entah lah. Aku tk tahu kenapa. Aku nak seorang doktor dalam hidup aku. Hahahaha kemaruk namanya. Actually statement tu aku kasi gempar kat class aku. Time BEL. that is my shocking news. Tapi tak ramai pun yang terkejut -.- Huahuahua

Dengan otak yang asek dok sebut "doktor" ni, aku makin semangat nak belajar. Masih inginkan 4flat tu. itu yang bagus :) Kan kita tak boleh bataskan usaha kita hanya kerana cita-cita. Tuntut ilmu biar sampai negeri China. Jadi orang biar jadi yang terbaik even tak sempurna. Kan?

THE END

No comments:

Where all things begin

. . . I still remember the moment when i wanted to decide whether to further my study or to work. I had both opportunity came at th...