Friday, March 30, 2012

Futuristic Thinking. Overact. Haha

Assalamualaikum.


Tiga hari tinggal untuk closing date UPU. Aku masih tak decide. In fact, cuba untuk tak fikir. Aku takut. Takut yang aku harapkan, aku tak dapat. Aku takut gagal. Tapi perasaan before buat keputusan tu rasanya lebih worst daripada perasaan bila dah gagal. Bagi aku lah, orang lain aku tak tahu. Kalau gagal, at least tahu mana nak perbaik. Tapi nak buat keputusan tu, tak tahu efek ape yang bakal jadi. So here we go.

Masih dengan isu yang sama. Hati tak boleh resist untuk apply Medicine.

Sedangkan aku sendiri masih tak tahu kenapa. Kenapa aku nak kan itu. Masih ragu dengan kekuatan sendiri. Entah lah. buntu kadang-kadang dok fikir. Kalau nak diikutkan rasa hati, aku nak je apply Sains (Biologi). Habis degree, sambung master sampai PhD and then apply to be lecturer. Ya, itu Plan B aku.

Plan A?

Further in Medicine. Kalau lah takde rasa syak, was-was, tak yakin dalam diri aku ni, aku boleh je teruskan impian ni. Kalau tak dapat for IPTA through UPU ni, swasta berlambak. Especially QAS. Boleh go with JPA if dapat placement. InsyaAllah, ade rezeki, abah boleh hantar aku. Kalau aku betul-betul nak. Kalau.

The fact is, me myself don't know.


Kan best kalau aku kenal bakat aku sendiri. Contoh, minat melukis. Minat fikir benda yang out of the box, or mungkin minat masak. Boleh futher terus mana aku minat. tak payah fikir panjang. Tapi aku? Aku suka belajar biologi, aku suka mengira (Maths) & aku sangat teliti belajar Physics (walaupun tak pandai-pandai), and everything. I just love everything. Dulu kecik-kecik, pernah teringin nak jadi lawyer. Belajar hukum hakam dunia.

Bila jumpa Ustaz Jamil (Ustaz CTU kat Asasi), aku terasa nak amik bidang fiqh. Amboi. Tamak. Semua aku nak. Tak, it just that aku fall in love with anything, suddenly and cepat. But then aku lupa. Jumpa yang lain. Fall in love lagi. And the end. Hahaha

Aku takut susah. Ah, ape je dalam dunia ni tak susah. Tak senang nak senang. Semua kesenangan asalnya susah kan. And aku percaya, IF HE BRINGS YOU TO IT, HE WILL BRING YOU THROUGH IT. Tapi. What if semua yang aku mohon which hard core punya courses, and at the end aku tak layak untuk semua. And then, kena lelong. Oh man. 

Ataupun sebenarnya, aku yang rasa insecure sangat?


Yelah. Allah dah tetapkan rezeki setiap hambanya kan? Dan kalau aku layak sekali pun, tapi Allah kata i'm not meant for it, so it won't happen jugak kan? Ah. aku banyak sangat fikir mungkin. Let's end this. Wassalam. 

P/s : To be among 200 students who will be chosen, is my dream. Doakan ye :')

THE END

5 comments:

edayahzaid said...

salam. nadd apply ek pre-medic tu? good luck :D

Ibrahim's Daughter said...

waalaikumusalam.
tak tahu lagi. tapi ye la kot. he :) Thankyou Dayah.

Ihsan Arifin said...

memang tamak haha.
amek je pape pun.
yg penting, manfaatkan ilmu yg dipelajari tu :)

Narddstoryy said...

heheee. InsyaAllah :)

Ihsan Arifin said...

:)

Monkey love and opinion

Assalamualaikum Few days ago, i went to my supervisor's house for some makan-makan preparation. I had some deep conversation with Dr&#...