Wednesday, May 30, 2012

Pengisian tak ilmiah. Sila abaikan.

Assalamualaikum.

Another bored day. you gain nothing from reading this. Boleh proceed next entry pls :)

AND I HOPE THERE'S SOMETHING ABOUT ME THAT MAKES YOU SMILE

  • What is more difficult for you, looking into someones eyes when you are telling someone how you feel, or looking into someones eyes when they are telling you how they feel?
Looking into someones eyes when i am telling someone something. Kinda hard thing.

  • Think of the last time you were REALLY angry. WHY were you angry? Do you still feel the same way?
Angry? When i was in KSL. Big shopping complex own by Chinese but was built in Malaysia, an Islam country. And you know how sad is the surau looks like? Argh aku kat Hong Kong ke Malaysia woi? 

  • You are on a flight from Honolulu to Chicago non-stop. There is a fire in the back of the plane. You have enough time to make ONE phone call. Who do you call? What do you tell them?
Mama. I am sorry for everything. I should be better yesterday but i didn't. i love you. 

  • You are at the doctor’s office and he has just informed you that you have approximately one month to live. Do you tell anyone/everyone you are going to die? What do you do with your remaining days? Would you be afraid?
i tell everybody i want to stay in His home, Makkah. Bertaubat tanpa henti. Takut Allah tak terima insan penuh dosa ini :'(

  • You can have one of the following two things. Which do you choose? Why? Love and Trust.
Trust. Trust can produce Love but Love can't produce Trust. nuff said.

  • You are walking down the street on your way to work. There is a dog drowning in the canal on the side of the street. Your boss has told you if you are late even once more, you are fired. Do you take the time to save the dogs life? Why or Why not?
Dog's life is more important. We can get boss everywhere. But to have a dog who will come for you when your dosa pahala ditimbang? It's rare chance.

  • Would you rather be hurt by the one you trust the most or the one you love the most?
i would rather be hurt by the one i love most. 

  • Your best friend confesses that he/she has feelings for you more than just friendship. He/she is falling in love with you. What do you (or did you) do/say?
Now you're just somebody that i used to know (Goyte, 2012). Lol, jk. i love you too. 

  • Think of the last person who you know that died. You have the chance to give them 1 hour of life back, but you have to give up one year of yours. Do you do it? Why or Why not?
My uncle. He should be healthy and run his family well. Yeah, for that one year, aku bakal kurang lakukan dosa, mungkin. 

  • Are you the kind of friend that you would want to have as a friend?
Ofc yes. I really love all my friends. And who's here don't like to be loved? :p

  • Does love = sex?
Not equal to.

  • Your boss tells your coworker that they have to let them go because of work shortage, and they are the newest employee. You have been there much longer. Your coworker has a family to support and no other means of income. Do you go to your boss and offer to leave the company? Why or Why not?
Leave the company? No. i'll help him/her in terms of financial. insyaAllah. But that person must work harder to get new employee or else, i kill him/her.

  • When was the last time you told someone HONESTLY how you felt regardless of how difficult it was for you to say? Who was it? What did you have to tell the person?
What ha? i have always been honest. sampai tak ingat apa. ceh

  • What would be (or what was) harder for you to tell a member of the opposite sex, you love them or that you do not love them back?
Telling them i love them. Oh my.. Malu woi

  • What do you think would be the hardest thing for you to give up? Why would it be hard to lose?
*thinking* Yeah, hardest thing to give up is to think. You lose everything if you don't think.

  • Excluding romantic love, when was the last time you told someone you loved them. Who were they to you?
Danny? Is it consider as 'someone'? Because he is my pet. Oh, i love you. hikss

  • If there was one moment and one time in the last month what would you change and why?
Last month was April, right? Oh man, i should start my license class earlier. Then now, i'll be going everywhere with them :( 

  • Imagine it is a dark night, you are alone, it is raining outside, you hear someone walking around outside your window. WHO do you wish was there with you?
Mama. She's everything. Told ya!

  • Would you give a homeless person CPR if they were dying? Why or Why not?
Is he/she really dying? Is he/she?????? *neves*

  • You are holding onto your grandmother’s hand and the hand of a newborn that you do not know as they hang over the edge of a cliff. You have to let one go to save the other. Who do you let fall to their death? What was your rationale for making the decision?
i will let the newborn die. That baby will go straight to Jannah and i will have more time with my grandma :') World is too cruel for that baby though.

  • Are you old fashioned?
I don't go dating. I don't smoke. I don't go party. I don't go for trend. I don't go for popular. Do you think i am? Naaah, not a matter to me. Hahahahahaha

  • When was the last time you were nice to someone and did NOT expect anything in return for it?
Being nice.. Hm. When ha? 

  • Which would you choose, true love with a guarantee of a broken heart, or never loved at all? Why?
True love with a guarantee of a broken heart. Heart breaking is cooler than having not loved at all. Broken heart gonna heal. But broken soul, produced by less-love makes you die unintentionally. Trust me. 

  • If you could do anything or wish anything, what would it be?
I WANT TO TOUCH THE CLOUD. PLEASEEEEEE... hehe

Source : Tumblr.

THE END

Tuesday, May 29, 2012

Girlpreng.

Assalamualaikum.

Kalau Justin Bieber buat lagu Boyfriend untuk pikat perempuan, ni aku buat lagu girlfriend tapi bukan nak pikat sesape lah. Hahaha Tadi keluar date dgn girlpreng zaman sekolah. Zyraa & Tingtong <3

Cik kak tu dah dua minggu balik dari Sarawak, la ni baru nak jumpa aku. Sedih.


Aku ramai girlpreng lagi sebenarnya. Tapi semua tak free hari ni. Takpe, cuti lama lagi :)
Thankyou for today!

P/s : In life, you choose what's the best. And in mine, they are.
THE END

Monday, May 28, 2012

Igauan Dr. Nafissa.

Assalamualaikum. 

Comel kan tajuk? Hahahahaha gimik der. please don't trust it so hard. But, seriously it sounds.. so nice. Dr. Nafissa. pegh. Boleh try panggil i cam tu. even i tak jadi doktor pun in the end. Hehehe UPU Fasa 2 dah start. 26hb May - 2nd Jun. Untuk sesape yang tak perasan lah kan. Mesti budak-budak Lepasan Asasi/Matriks tengah mengigau nak pilih course apa semua. Pilih dengan baik ye. InsyaAllah, ada rezeki, ke situ jua kita akhirnya :)

Tu bukan main point entri ni sebenarnya. 

Hari tu, aku & cousins pergi buat passport. At first, problem ic lama and so on. After settle, baru boleh proceed passport. Tunggu punya tunggu giliran, tu diaaaa turn 167 kaunter 4. Aww, nombor keramat.167 equal to 16/07/1993 tarikh guwa lahir. hehe and then, Kak Roslina entertain aku. Bukan kenal, baca kat nametag.

KR : Renew ke buat baru?
N : Renew. 
KR : IC & Passport lama pls.
N : *hulur*
KR : Student ke dik? U mana?
N : Aah. UiTM Puncak Alam.
KR : Oh. Student Medic?
N : *bingung* Eh taklah. Baru habis Asasi.
KR : Umur berapa?
N : 19.
KR : Lepas ni nak mohon apa? Medic?
N : *snap on mind!*

Igauan pertama.

Oh mai. Memang ada cop kat dahi ke "medic-medic-medic" Hahaha seram guwa.

Conversation dgn Paksu. Lokasi : dalam kereta.

Paksu : Adah cuti berapa lama ni?
N : 5 bulan. sampai  bulan 9.
Paksu : Oh. lepas ni sambung belajar dah tau dah kos apa?
N : Taktau lagi. result bulan 7. hari ni baru open UPU fasa 2.
Paksu : Awak nak amek doktor kan? 
N : InsyaAllah kalau dapat. he
Paksu : Paksu ingat lagi dulu kecik-kecik awak kata apa? Nak jadi doktor nak jaga Papa kan? Paksu ingat tu..
N : *snap on mind!*

Igauan kedua.

Diteruskan dengan igauan-igauan seterusnya.... malas nak cerita.

Semoga Allah buka hati aku, dia dan mereka, beri petunjuk kepada aku, dia dan mereka untuk memilih dan mengatur course-course ini dengan baik. Amin. 



This coming June.. Awesome month. Hehe. Aku bakal bertemu my girls R2405 di Kuala Lumpur. Aku bakal have fun bersama cousins in a trip to seberang. Awesome people was born on this month too :) Happy birthday to you. Nak tegur, guwa malu. Mungkin, baca blog aku pun dah tak kan? Hahaha takpe.

P/s : Aku dah tak desperatekan karier itu. Alhamdulillah.
THE END

Saturday, May 19, 2012

Kamera 8 megapixels. Use wisely, girls.

Assalamualaikum.


Dalam dunia ni, ada seorang perempuan. Alhamdulillah sempurna aurat dia kasi cover. Muka dia flawless. Putih, mata bulat. Cantik manis. Tak geti ah aku nak describe kaw-kaw kaum sejenis ni. tapi, kalau dia senyum, semua orang tenung. Aku yang perempuan pun ni tertenung sama. haha Sopan pun sopan :3

Dia ada satu hobi. Hobi yang sama macam gadis-gadis lain kat luar tu. Dia.. suka bergambar. Tak kira di mana. Sorang-sorang ke ramai-ramai. Dia tak kisah. Tak cukup suruh orang ambilkan, dia boleh ambil sendiri guna sebelah tangan. Sementara sebelah tangan lagi, buat entah macam-macam gaya. Dan dia masih kekal comel. Sama ada pada gambar atau realiti kehidupan. Oleh sebab aku nak gambarkan betapa teruknya obses dia pada kamera, gambar depan cermin toilet macam yang budak-budak selalu buat tu pun, ada dalam koleksinya. Banyak pulak tu. Hahahaha

Dia jugak terror photoshop. Hasil tangan dia, sentiasa memukau. Serius.

Tapi, default picture facebook dia masih kekal dengan gambar kartun muslimah. Cantik, husband dia tolong doodle untuk dia. Dalam album facebook dia, lengkap dua-tiga folder. 1. Doodle dari si husband. 2. Instagram : penuh gambar makanan & tempat dia pergi dengan husband. Ada pun, terselit 7-8 gambar husband dia. 3. Wall Photos : Mana-mana gambar cantik, ayat-ayat motivasi yang terpikat di hatinya. 

Mana pergi gambar-gambar manis manja yang dia dok ambil tu?

Safely dalam hard disk dekat rumah and.. dalam handphone husband dia. Hari-hari bila ada masa terluang, dia dok meng-edit gambar-gambar dia. Edit-edit, dia save. Dan yang lebih manis serta main point entri aku ni.. Setiap malam, sebelum tidur, dia bluetooth satu gambar dia paling cantik untuk hari tu ke handphone husband. And make it as wallpaper. Every single night. Oh manisnya pikat husband hari-hari :O

Just imagine, masuk office nak call isteri. unlock screen, terkejut tengok gambar baru. Cantik pulak tu. Kalau tak senyum, apa lagi kan?





;)





Ada rasa nak kahwin tak? Hahahahahahaahahahahahahahaha
Hentikan lah pikat perempuan sana sini. Peace yo.
THE END

Sunday, May 13, 2012

Guwa dengar Hari Ibu haram, ape cer?

Assalamualaikum.

Esok (Ahad) hari ibu. Ahad kedua dalam bulan May kan. Most of people dah ready dah present untuk ibu masing-masing. Ada tu dah plan nak pegi makan Tutti Frutti esok dengan ibu. Awww, sangat cute diorang ni. Dulu, aku pun macam ni. Tapi untuk tahun 2012 ni, aku taktau. I prepared nothing actually.

Rasa dia antara down & relieve. Watch this.


Relieve sebab alhamdulillah.. aku sedar benda ni awal. Allah bagi petunjuk untuk on twitter time #UstAzharIdrus tweet pasal hari ibu. And memang time tu aku tengah musykil. Aku dengar pasal Hari Ibu haram. tapi aku tak nampak bukti. Dan dia, orang yang lebih tinggi ilmunya merungkai kemusykilan aku.

Dan aku jugak rasa down.. sebab aku rasa mama is hoping something from me for tomorrow (or she actually is not). Mungkin perasaan aku je. But tell you something, i'm gonna repay everything back. 

Kita kena sayang ibu hari-hari kan? Tak semestinya kena tunggu hari ibu :)

Tak sambut hari ibu, tak semestinya tak sayang ibu. hehe Ape pun, tanya hati sendiri. Kalau ikut logik akal aku, aku tak setuju dengan isytihar haram hari ibu. Bagi aku, apa pun kita buat, terpulang pada hati kita. niat kita. Kita tak boleh sembunyi apa-apa dari Allah. Allah tahu niat hati kita. Dosa pahala, antara kita dengan Dia, bukan manusia. Tapi, segelintir manusia, suka jatuh hukum sewenangnya kan? Halal-haram tu selalu sangat jadi isu dalam kalangan manusia. Sampai kadang-kadang, aku taktau nak percaya mana --'

Sama dengan kes pakai rantai Burung Hantu whatsoever tu.

Tapi, untuk kes hari ibu ni, aku pilih untuk tak meraikannya. Buat apa buat benda yang kita was-was sedangkan kita banyak pilihan lain? Nak tunjuk kita sayang ibu, bukan kena tunggu Ahad kedua bulan May je kan. Aku suka idea yang di tweet oleh @terfaktab. hehe

COOL GILA ! :O

Jom buat sama-sama. hehe

Tiba-tiba teringat dulu kat palam, aku selalu debat dengan housemates aku pasal halal-haram couple. Hahahaha Terima kasih Allah, pertemukan aku dengan mereka. hehe Alang-alang ni, doakan aku cepat-cepat dapat lesen kereta. Lepas tu cepat-cepat dapat kerja. Cepat-cepat dapat gaji. Aku nak buat dia tersenyum lagi :')

P/s : Mama, i love you. Trust me :3
THE END

Saturday, May 12, 2012

Hundreds moment. Shared together :')

Assalamualaikum

Reminiscing moment.. Haha Weh ni patutnya publish sebulan yang lalu. Nad nad --'
Hari tu. last moment kitorang lepak sama. Satu rumah plan gila gebang. Sewa kereta bagai. Nak jalan dari pagi sampai malam. Malam, jalan kat i-City :3 Sebab ada yang tak pernah pegi lagi. Puncak Alam ke Shah Alam dekat je. Naik kereta, lebih kurang 20-30 minit. Tapi naik bas, masaaaaak. 45 minit baru sampai .__.

Eddy, Siti, Roy, Senah, Asmah, Lee Chong Wei, habih dah kitorang call. Untuk kereta sewa ah. Satu hari sewa, RM80-90. Murah? Murah menda. Nak sewa dua pulak tu. 8 orang.. Dah lah tu, yang boleh bawak kereta, demand. Sorang nak manual, sorang nak auto. lesing baru tau. Tapi, okaylah ade P at least..wuwuuu :'(

Setelah membuat beberapa kajian, mengikut statistik dunia, dan nasihat pakar kewangan, kitorang tak jadi sewa kereta. Hahahaha kang sesat, dah habis satu hari kat bawah awan. Lemak ah bayar 180, duduk bawah awan je (tapi aku okay dduk bawah awan. boleh piknik ramai-ramai hehe). Cancel kereta Eddy. Muahaha kesian Eddy.

Pagi tu, naik bas rapid U90 je -.- Well, student buat cara student lah kan. ehehehe

Turun kat Shah Alam seksyen 2. Masing-masing nak pekena ABC ohsem kat situ yang aku & tiqah try dulu. tapi malang. tutup. So, breakfast je lah. Hiks. 


Habis melantak, naik U80 turun kat PKNS. Then naik U62 pegi Sunway, beli tiket & main puas-puas. Serious tak puas. Bayar untuk semua park, tapi tak main air. Takmau ah, malu :3 Hahahahaa kitorang malas nak basah-basah. So jalan, amek gambar, jalan, amek gambar. Naik benda pusing-pusing. jalan lagi, amek gambar, naik lagi. Ketawa. ketawa. ketawa & terus ketawa. Awesomenya life masa tu. 




i tried this without concious bahawa ia akan pusing 360 darjah. omaiiiiii 




 
Rumah Hantu.
Moment gila kelakar. Hahahahahahahahahaha Taknak lah cerita. Memalukan diri je nanti :O

Anyway, sejak masuk palam, aku sangat tak tonton cerita hantu. Sangat-sangat. Takut? tak lah. cuma beware. Ahaks! Mama dulu pesan. kalau takut jadi penakut, tak payah tengok cerita hantu.. Before masuk Palam, aku chill je tgk cerita hantu. Cerita kaaaan. orang berlakon. Tapi kat palam, guwa tak berani. orang start cerita je, aku lari pegi tempat lain. malas nak dengar. Tapi alhamdulillah. takde benda pelik-pelik jadi kat aku. Yang jadi kat dorang tu, mesti dok tengok cerita hantu je malam-malam. Padan muka :P




Tudiaaaaa. tak dapat selam dalam air, selam kaki pun jadi lah. Hahahaha


R2405 <3


Paling tak boleh blah, keluar dr Sunway Theme Park, kitorang sesat. Nak masuk balik Sunway actually. Hehehehehe 



Tempat wajib setiap kali pegi Sunway. Kentucky Fried Chicken. Hehe kalau nak tau, aku lah 'Hantu Ayam' di Palam ==' Tak tahu mana datang. tapi sejak class rep aku panggil aku hantu ayam, makin galak dorang ni panggil aku jugak. Tapi guwa lek je. memang aku suka makan ayam. korang tak suka? suka jugak kan. tak payah menipu.


Sumbat aku benda ni hari-hari pun aku tak kesah :3


Guwa takde lah romantik.. Sweet pun tak. Tapi terima je lah lagu guwa dedicate untuk korang ni... ehem.


Bayangkan aku nyanyi eh HAHAHAHA

THE END

Friday, May 11, 2012

Dunia semakin tragis.

Assalamualaikum.


Tengok kekejaman manusia. Makhuk Allah yang diberi rasa perikemanusiaan, berhati lembut. Penyejuk untuk kaum Adam yang bernama suami. Itu dia wanita. 


Oh Allah, jauhkan aku. jauh kan kaum kerabat aku. jauhkan bakal anak-anak ku. jauhkan sahabat-sahabat aku. dari melakukan kekejaman macam ni. 
THE END

Saturday, May 5, 2012

Saya terjatuh, tapi tak dalam :3


Assalamualaikum.

Syarat utama untuk membaca cerpen ini ialah :
1. Baca sampai habis
2. Don't trust each of it even it might be so true :3


Situasi 1 : First met.
12.00 PM. Kelas tamat. Biasanya bila kelas habis dalam waktu-waktu genting seperti sekarang, dan tiada kelas berikutnya, kami berenam aku tuju ke satu tempat. Kafeteria Universiti yang terletak dekat PSB. kalau kelas dekat DK je, fine lagi. Tapi bila kelas nun jauh kat DKF, huh! Sampai cafe, jgn kate ah lapar macam mana. Pulaknya, orang ramai. Pegh. Lagi meresap. 

Alhamdulillah. Kami dapat satu meja kosong berkerusi empat. Tapi hanya satu. Kami enam orang. Need more chairs. Dan kerusi kosong di meja belakang :3

"Ada orang guna kerusi? *senyum*"
"Takde *senyum*" 
"Terima kasih *senyum lagi*"

Masing-masing beli makanan and duduk makan. And then.. "Hensemnya.." detik dalam hati. Hahahaha hati perempuan. Tak lama, si dia bangun dan berlalu pergi. 

"Weh, aku rasa orang tadi tu hensemlah.."
"Yang mana?" - Yana
"Yang aku mintak kerusi tadi"
"Bolehlah.." - Puten
"Aku rasa dia abg degree. Hm"

End meeting. 

Before. Not now.

Situasi 2-3-4-5 : Random met.
Location : Fakulti, Cafe. Fakulti, cafe lagi.
Jalan-jalan, kepala aku berhenti, mata kecik.
"Weh, orang hari tu"
"Mana?"
"Tu."

Insiden sama berlaku banyak kali Hahahahaha 

Situasi 6 (mungkin) : Confirmation Met.
Location : Cafe Rafflesia.
"Hey. that kid again. kenapa kat sini? lol budak Asasi Hahaha ingatkan abang degree"
"Lah. tu budak DK aku"
"Haaaa. sape dia? *Tenenenenene~~*

And lepas tu.. 
nothing happen. Hahaha Satu hari tu, kitorang keluar bersiar-siar kat Palam. Untuk Ecology projek. And suddenly nampak budak-budak skate. Position kitorang atas bukit, diorang kat bawah. Tengah aku menengok, tiba-tiba ada orang jatuh. Muahahahaha 

Jalan-jalan lagi, and sampai bawah, tup-tup jejaka baju merah yang jatuh tadi ialah "abang degree hensem" tu. Hahaha

Habis projek, naik Cafe Rafflesia. Tiba-tiba dia pun ada. Terserempak time aku beli makanan. Dia nak beli air. Air keladi. Tup-tup lepas tu, aku pun beli air keladi. Hello... i tak minum air keladi. HAHAHAHA gila kan? Un-intended weh. hihi

Re-edit : Nak tahu apa jadi dengan air keladi tu? Aku kasi housemate aku minum. Thanks Enon! Jasa kau gile besaaaaar. hahahaha

Sort. of. this. face. is. his >_< (Jean-Luc Bilodeau)

Dan akhirnya, Asasi tamat. Nama aku taktahu, siapa, orang mana, kelas mana pun aku tak tahu. Aku sekadar gelar dia si hensem. Semoga akan wujud moment seperti "Eh, awak ni student Asasi Palam dulu kan?" Ceh. Amin.

Sekian, cerpen sedih untuk hari ni :<

P/s : Kalau ada jodoh, jumpa lagi lah ye. 
THE END

Where all things begin

. . . I still remember the moment when i wanted to decide whether to further my study or to work. I had both opportunity came at th...