Saturday, December 6, 2014

#RELATIONSHIPGOALS

Assalamualaikum

If a man happen to offer you a kind of love that is worth to live with, worth to fight for, worth to stay with, These are the best that a man could do. THESE :')

There might come a day that Allah allows you to fall in love,
and when you do,
you'll be unable to fall out of it. 

And so He'll put it into your heart to pursue her, and you'll do whatever it takes to have her.
Then one day you'll go to her father and ask for her hand,
and Allah will soften her father's heart so that he'll allow the union between you. 

You will marry her, 
and realize that every night, good lies beside you.

Marriage will be difficult, she will be difficult.
But she'll be something you'll pursue the best in,
always thinking of her first,
considering how she feels,
and determine to treat her better than any man on earth could have.

And so you two will grow old together,
and if you did things right, 
you will fall in love with her again and again and again each day,
but only if you realize that love is not something you find but something you create.

It's something that abounds from the realization that you are both flawed,
the realization that you're both frayed,
and that your union works best when following God's design.

You see his design and see that Allah braids you two together, 
despite your flaw and your fraying, 
you're made stronger than you two ever separate.

You'll realize that your families should be there for you,
that being patient and not rushing is a key to success,
and that putting God before each other is the most important.

Then, there will come a day when you realize that losing her would be worse than death itself,
and so you hope and pray to God that you pass away before she does,
because otherwise,
you know you  would love the rest of your life dying from the poison of your broken heart.

So you pray and pray and pray that God bring you home, 
before He brings her,
not only so that you don't have to live without her,
but so that you can beg God to let her in Jannah for how perfect she has been to you.
THE END 

Tuesday, December 2, 2014

a year passed

Assalamualaikum

Dear Papa,

Anywhere or anywhen you are, i am sure Allah would send this message to you. Because through you, i learnt how much Allah is loving me. Pa, i miss you. i really do. I still can see your smile here back in my retina. Your laughing voice deep inside my ears. I can feel your touch on my receptor. Pa, if i could, i want you to be here again in this world. But, i know Allah has bigger plan for us. I believe in that.

I know you love me so much, Pa.

I'll strive to have a place in Jannah. So, i can bring you. Stay there with you. I can talk to you. Walk with you. Laugh for you. We'll be there someday. If we dont, i know Allah will always help us. I'll bring Mama too, dont worry. I know that you've been missing her for whole life of yours. i'll bring her to you. and Adik too. We'll be complete just like i ever imagine we would be.

I'll introduce you to my family. My husband, children, bestfriends and everyone. Not a one you will miss out. You deserve the best place in my life, Pa. You deserve each moment of my life. Maybe it was not meant to be in this world. But there, in another world i'll share everything with you :')

Papa, those moment we shared were the moment i ever had. We might not be like other family, having serious talk, weird talk, or even funny talk, but, knowing you only have me and love me, that would be a great pleasure for me.

Papa,
if i ever not make it into Jannah, i am really sorry.

And when he sees me, he will say “cantiknya anak papa, dah besar dah.” “Cantiknya anak papa, pandai mama jaga, bagi makan minum semua”. “Cantiknya anak papa.. cantiknya anak papa”

There is no sweet word sweeter than this sincerely came from a man to me. Cz only a father would say what he meant. I miss you pa. Really do.

A year had gone. A year passed. A year.

Things are different since you left. I feel lost the ride sometimes.  Cause all this while, what i achieved, what i feel, and everything, is one of the effect of your endless doa for me.

Suka suka tak suka sudah

Assalamualaikum.
Karutan tercoret dibawah. Sila tak payah baca kalau taknak keliru tahap tak boleh terima. he he

Hari ni kau rasa kau suka seseorang.
Esok pun kau rasa sama.
Tapi kau tak yakin apa lusa, tulat, bulan depan, tahun depan, kau masih suka ke?
dan tiba-tiba sebelum tiba 'masa kau dah tak suka', dia datang hulur kata pujangga, impian dan gelak tawa.
Kau lupa tentang 'masa kau tak suka' akan tiba.
Kau terbuai, dan terus suka.
Sampai satu masa, dia jumpa dulu 'masa dah tak suka kau'.
Dia pergi. Kau makan hati.
Atau terbalikkan cerita, kau jumpa 'masa dah tak suka dia', kau pergi, dia makan hati.

Sampai bila kisah suka-suka ending macam ni?

Sebab tu kalau suka, senyap dan pergi.
Kau akan nampak 'masa kau suka' dan 'masa kau dah tak suka'.
Kalau dia jodoh kau, kau akan perasan 'masa kau suka' tu, Allah panjangkan dan sampai masa yang tepat dan selayaknya, kau sendiri akan tunjuk yang kau suka.

Sekian cerita suka dah tak suka dari saya.

THE END

Wednesday, October 15, 2014

what's in you is important

Assalamualaikum.

Definisi 'baik' itu adalah org yg beriman kepada Allah. Dan org yg beriman kepada Allah itu buat apa yg Dia suruh, tinggal apa yg Dia larang.


 Masuklah Islam secara seluruhnya (Al- Baqarah:208)



Nothing ever be sweeter than being owned by the most respect ways. Nothing.

The point here is not to change in the purpose of having the best respected way to be owned. The point is how can the effort to be better gives us glory in all directions of life. Including our own love story, which is NOT the purpose of life somehow. Got what i mean?

It is okay not to be favourited by all people. It is okay not to be called pretty. It is okay. Because then you know how much each people around you value you. Not because of the physical factors, but just because you being you :')

Because what really makes a person different? It is the Taqwa.
In which, only Him has the right to judge His creations.

THE END

Wednesday, July 16, 2014

just a note.

Assalamualaikum.

Just a note.

you win, girl. you win.
i thought i won't lose him. i thought those eyes, wish me to stay.
i thought he would wait. wait until i'm really ready.
ready to take a chance. chances to prove me wrong.
my wrongs in judging men. prove me. that love lives beyond happiness. forever.

and those were just my thoughts.

i can't bear any more assumptions made by my minds.

maybe it's not him destined for me. he's for you ever since before i met him.
i'm sorry. for standing there. present at those time when i shouldn't maybe.

my dua always for you both.

-- smile, sincerely.

THE END

Wednesday, February 5, 2014

What ifs tu sebenarnya permainan musuh kita yang nyata

Assalamualaikum.
I really wish that i will forget you -- more to hate you. And why just i cannot. 

Mak dah start tanya aku. 
"Adah takde boyfren? Sekarang dah kena cari, dah. Tengok ****** tu, sampai sekarang tak kahwin lagi. Asik kerja je.."

Phew!
I'm only not-yet 21, nanny. Lekluuuuu

Of course aku tak jawab macam tu lah kan. hahaha Oh, Mak tu nenek aku sebenarnya. In case korang tak tahu. 21-21-21 , 3 Semester pun dah habis. Tinggal 5 semester and then graduate. It means, 2 years and half to go. And i'll be 23 years old. Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm (-mmmmm sampai esok)

*reminiscing*

--DURING FATAYYAT--

"Awak kunci hati awak. Tetapkan bila awak betul-betul rasa sedia nak bercinta. Masa tu, baru awak buka hati awak. Dan kalau ada apa-apa yang mengganggu sebelum waktu itu, ingat! Awak dah kunci hati awak"

Kakak tu sambung lagi..

"Nak kahwin, kena readykan diri. Persiapan tu penting"

*end reminiscing*

Lebih kurang begitu lah maksudnya. Aku ni short-term memory lost sikit. 

Am i really 'kunci hati'? *batuk kejap* you're not, nad. Kalau ye, kenapa ada muka someone pop out dalam kepala kau sekarang? Heh. Cheating to yourself huh? You're bad, Nad. Too bad in lies.

Those "What Ifs" pulak datang ganggu kepala otak.

Kau jual mahal. Kau buat tak layan. Kau layan kejap lepas tu kau bertindak kejam. Kau keraskan diri kau. Kau ego. Kau lari dan kau kembali sesuka hati. WHAT IF, dia bosan dan berlalu pergi?

Kau tak amek berat. Kau biar dia dengan assumption sendiri. Kau sendiri assume macam-macam. Tapi kau tak buat apa. Kau biar. Yang kau tau, kau nak dia. Usaha tak langsung. WHAT IF, dia taknak kau?

Kau rasa dia dan kau punya kimia. Kau rasa macam dia mampu telepathy dengan kau. Kau rasa dia rasa sama dengan kau. Kau bahagia  tanpa sebarang usaha. WHAT IF, tu semua cuma kau yang rasa?

WHAT IF, satu hari tu, kau bangun pagi-pagi, kau on fon kau, kau dapat message WeChat dari dia. Rupanya, satu e-Card. Kau sempat berangan, entah-entah, dia yang kau tak usahakan suatu ketika dulu tu, nak propose kau melalui e-Card. Tapi rupa-rupanya.. Wedding Invitation. And of course nama pengantin tu bukan kau lah kan. Kalau tu nama kau, tak jadinya cerita ni. 

Masa tu umur kau 24 tahun. Setahun lagi melepasi garisan khatulistiwa yang engkau perjuangkan dulu. Konon, tak mahu bercinta lama. Konon, biar sampai masanya. Konon, cinta tu kolot semata. 4 tahun yang lalu, kau siakan peluang yang ada. Peluang yang kau tahu tak datang selalu. Apa lagi peluang yang melibatkan se-special manusia yang itu. Dan hari ni.. bahagiamu deritaku. Eh. bukan main post ni. 

Dan kalau masa itu tiba, satu je aku nak ingatkan pada diri aku. Siapa aku nak lawan takdir Dia? Siapa aku nak question semua ni? Allah is the best planner. Kalau kau ikhlas perjuang semua ni betul-betul kerana-Nya, you will have all like, forever. Cuma mungkin bukan dia yang Allah akan bagi kau but, someone better. Put your TRUST in Him. Itu main point of life kan? (senyum di birai tingkap).

Korang perasan tak aku melalut jauh dah dalam entry ni?

Semua Jebat punya pasal. 

Hah? Sape Jebat? Tengok Bukan Kerana Aku Tak Cinta tak? Haaa. tu lah dia racun sebenar minda anak muda. Dan aku........ salah seorang mangsanya. WAKE UP, Nafissa! T_____T

I don't need any other kind of love except Allah's. 
Easier said than done, huh? Cause media shows nothing of that. 
Media is bad, baby. so bad. 

THE END

Tuesday, February 4, 2014

Sin-Alif-Ha-Alif-Ba-Alif-Ta

Assalamualaikum.

It has been a long while i am not doing this. Posting on inches of my happiness. More to sources of happiness. Dulu, zaman sekolah, almost everything aku post it here. Sekarang.. Mungkin masa. Mungkin sebab dah makin dewasa(makin je, belum lagi). Banyak lagi kemungkinan. But i pretty sure i won't let myself forget these. And if i would, i still have this blog to refresh each of  it. Ini main cause i made a blog years ago ;)


3 HARI 2 MALAM

Tak melibatkan bas, laut, pantai and even kapal terbang. Hanya feet, few clothes to put on, a car and food. Tak perlu pergi jauh-jauh untuk make captured moments. A home. Where all happiness begins i must say! :D Okay, stop with your ruined English, Nad. It's Poyo! Hahahahhahahaha

Setuju tak kalau aku kata lovely moments selalu starts dengan 'malas'. Hahaha aku malas gila nak keluar on that day. To start memang susah. Tapi bila dah start, rasa takmau pulang, broooooo. Masa cepat sangat. Tapi serius valuable!!! 

DAY ONE -- 
Starts at 3 sepatutnya tapi aku sampai rumah hazira Maghrib. Hahahaha Aku amek tingtong and then p rumah Hazira. Guna GPS. I'm waze-ing in my hometown. Okay, ketawakan aku. Silakan. Kitorang bake Rainbow Cookies. Sangat cute. Yang ada -- Azmira, aku, tingtong & Hazira. Syasya takdeeeeee. Malam tu sleepover rumah aku. Atong je kena balik sebab esok ada hal dengan mak dia. 

DAY TWO --
We had our Nasi Lemak and keluar pi bandooooo pukul 12. Pegi JCS, Galleria, ngorat abg hensem kat IT ROO Cafe, nak p Pots tapi tutup. Psychedelic tutup. Segalanya tutup. Pebenda tah. Hahaha Lepas Zohor, pi amek atong and then amek Syasya & pegi bando balik. Singgah JOHO Concept Store(again), lepas tu pegi zoo around 5 PM. Pebenda ni aku malas taip pulak. Ish. We didn't stop talking all the way. Karaoke macam takde ape. It was so fun back then (pegang selimut dan peluk) Zoo Johor masih di takuk lama. Tak berubah. Tapi, baby Tiger comel macam nak terjun je aku hoiiiiiiiiii. Kenapa hah tak boleh bela Tiger? Kenapa?!

And then, pulang rumah. Asar di rumah :)

After Maghrib, kitorang pegi Giant beli barang untuk esok. Then, pegi Almost Famous Cafe. Awesome yawwww. Burger tip top! Boleh search instagram @almostfamouscafe. Semua kebulur dari pagi tak makan. Tak ingat nak makan sebab happy sangaaaaaat. Almost famous cafe ni, kitorang janji dengan Angah & Azy sekali malam tu. Diam tak diam, semua kengkawan aku dorang kenal. Peh! hahaha Then, bazar karaaaat. Serius best sebab tak crowded sangat malam tu. Dapat skirt sekeping (akulah), kitorang chowww. Semua dah penaaat. Hahaha

That night, Syasya, tingtong, Hazira semua hampir nak tido. Tapi aku gegar dorang. Hoi!! Tengok movie sekaranggggg. Hehehe poyo tak hengat. Amek Aiskrim, tengok Escape, rasa tak best. Tukar Beautiful Creatures, CD pulak gilos. Then, tengok Hunger Games. Sampai habis. Aikrim habis, keropok habis. Mata pun habis. Tidur. Goodnight. Sleep tight. I love you. Eh. Apa. Ni.

DAY THREE --

Western Breakfast with loved ones. And all at home. Bahagia dirumah abah takde pegi kebun tak balik smpai tengah hari. Kami jadi raja. Huahuahua Oh, utk pengetahuan -- sekadar selingan -- Abah dah pencen. hahahaha After that, dorang tengok Escape. Aku ready makan tengah hari. and then lepak-lepak. gelak-gelak. Memasing penat makan banyak. Haha Petang tu, kitorang buat Trifleeeeeeee. Haih, terasa-rasa trifle kat tekak sekarang ni. Dapnyaaaaaaa. It was all happiness. 

Petang tu, hantar hazira syasya azmira semua pulang. Mak tingtong amek tingtong kat rumah aku je. hee

Seronok bukan main. Sape kata kena pergi bercuti jauh-jauh, keluar duit banyak-banyak baru boleh spend time macam ni? Just make it real. And you will be happy. Yang penting momentos. Paling aku tak boleh lupa, bila ada yang sound antara satu sama lain 'time spend time jgak lah kau nak main phone kan'. hahaha Eh, kalau bestfriend kau lelaki dan kau wanita, toksah la buat gini pulak ye. Hahahaha

Dorang plan nak pi Krabi lepas ni. Eh. Bukan main. Hahahahahaha

Ameen. 

Really wish these people will be here forever. 
Thank you :')
THE END 

Saturday, January 25, 2014

ey yenade?

Assalamualaikum.

and i am not lying

Just a simple hi, i will be smiling for the whole day.
We don't talk too often. We don't see each other too often.
But almost everything reminds me of you. heh.

Kalau boleh dibuang, aku buang. Aku kikis sampai lapisan paling nipis, sampai takde sisa. Tapi aku pelik jugak kenapa tak boleh. Pusing lah mana pun, beli lah cat apa pun, memang liat. Tak boleh nak ubah. Nak double-cat pun, masih yang itu bersinar dalam hati. Pebenda ni. Lama-lama, aku selesa begini. It's like long-lost happiness. Get hurt and recover then tikam diri sendiri balik and recover again. Ha-Ha-Ha. 

Tell you what? i have lots of thing to think more than you. ahaks!

"i am living with all the good moments you left and it's no hurt because i never really woke up since then"
THE END

Friday, January 17, 2014

afraid of being loved too much

Assalamualaikum.
Just telling you something.

I am that person who is afraid of being loved too much.

Bukan sebab aku sombong ego tak perlu kasih sayang. Tapi aku takut tak mampu nak curahkan semula setiap inci kasih sayang yang aku terima. Walhal, mereka yang memberi itu worth 1000x more kasih sayang dari aku. I'm just not that.

It's hard you know. Having the feeling of earning something you don't worth and can't give back what they actually worth. Allahu, aku syukur dengan segala nikmat yang Engkau pinjamkan. Terlalu banyak. Tk terkira dengan mana-mana nilai yang paling tinggi sekalipun kat dunia ni.

Dan aku selalu terfikir. Apa mampu aku untuk terus berdiri andai satu persatu nikmat yang Engkau pinjamkan ini, Engkau ambil semula?

Beri mereka bahagia itu. Limpahkan rasa bahagia itu dalam hati mereka dan aku.
Agar tak lekang syukur kepada Mu.

THE END

Rumours i made

Assalamualaikum I spread rumors that I wanna get married after I completed my current study. What they dont know is, that just to tur...