Wednesday, February 5, 2014

What ifs tu sebenarnya permainan musuh kita yang nyata

Assalamualaikum.
I really wish that i will forget you -- more to hate you. And why just i cannot. 

Mak dah start tanya aku. 
"Adah takde boyfren? Sekarang dah kena cari, dah. Tengok ****** tu, sampai sekarang tak kahwin lagi. Asik kerja je.."

Phew!
I'm only not-yet 21, nanny. Lekluuuuu

Of course aku tak jawab macam tu lah kan. hahaha Oh, Mak tu nenek aku sebenarnya. In case korang tak tahu. 21-21-21 , 3 Semester pun dah habis. Tinggal 5 semester and then graduate. It means, 2 years and half to go. And i'll be 23 years old. Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm (-mmmmm sampai esok)

*reminiscing*

--DURING FATAYYAT--

"Awak kunci hati awak. Tetapkan bila awak betul-betul rasa sedia nak bercinta. Masa tu, baru awak buka hati awak. Dan kalau ada apa-apa yang mengganggu sebelum waktu itu, ingat! Awak dah kunci hati awak"

Kakak tu sambung lagi..

"Nak kahwin, kena readykan diri. Persiapan tu penting"

*end reminiscing*

Lebih kurang begitu lah maksudnya. Aku ni short-term memory lost sikit. 

Am i really 'kunci hati'? *batuk kejap* you're not, nad. Kalau ye, kenapa ada muka someone pop out dalam kepala kau sekarang? Heh. Cheating to yourself huh? You're bad, Nad. Too bad in lies.

Those "What Ifs" pulak datang ganggu kepala otak.

Kau jual mahal. Kau buat tak layan. Kau layan kejap lepas tu kau bertindak kejam. Kau keraskan diri kau. Kau ego. Kau lari dan kau kembali sesuka hati. WHAT IF, dia bosan dan berlalu pergi?

Kau tak amek berat. Kau biar dia dengan assumption sendiri. Kau sendiri assume macam-macam. Tapi kau tak buat apa. Kau biar. Yang kau tau, kau nak dia. Usaha tak langsung. WHAT IF, dia taknak kau?

Kau rasa dia dan kau punya kimia. Kau rasa macam dia mampu telepathy dengan kau. Kau rasa dia rasa sama dengan kau. Kau bahagia  tanpa sebarang usaha. WHAT IF, tu semua cuma kau yang rasa?

WHAT IF, satu hari tu, kau bangun pagi-pagi, kau on fon kau, kau dapat message WeChat dari dia. Rupanya, satu e-Card. Kau sempat berangan, entah-entah, dia yang kau tak usahakan suatu ketika dulu tu, nak propose kau melalui e-Card. Tapi rupa-rupanya.. Wedding Invitation. And of course nama pengantin tu bukan kau lah kan. Kalau tu nama kau, tak jadinya cerita ni. 

Masa tu umur kau 24 tahun. Setahun lagi melepasi garisan khatulistiwa yang engkau perjuangkan dulu. Konon, tak mahu bercinta lama. Konon, biar sampai masanya. Konon, cinta tu kolot semata. 4 tahun yang lalu, kau siakan peluang yang ada. Peluang yang kau tahu tak datang selalu. Apa lagi peluang yang melibatkan se-special manusia yang itu. Dan hari ni.. bahagiamu deritaku. Eh. bukan main post ni. 

Dan kalau masa itu tiba, satu je aku nak ingatkan pada diri aku. Siapa aku nak lawan takdir Dia? Siapa aku nak question semua ni? Allah is the best planner. Kalau kau ikhlas perjuang semua ni betul-betul kerana-Nya, you will have all like, forever. Cuma mungkin bukan dia yang Allah akan bagi kau but, someone better. Put your TRUST in Him. Itu main point of life kan? (senyum di birai tingkap).

Korang perasan tak aku melalut jauh dah dalam entry ni?

Semua Jebat punya pasal. 

Hah? Sape Jebat? Tengok Bukan Kerana Aku Tak Cinta tak? Haaa. tu lah dia racun sebenar minda anak muda. Dan aku........ salah seorang mangsanya. WAKE UP, Nafissa! T_____T

I don't need any other kind of love except Allah's. 
Easier said than done, huh? Cause media shows nothing of that. 
Media is bad, baby. so bad. 

THE END

Tuesday, February 4, 2014

Sin-Alif-Ha-Alif-Ba-Alif-Ta

Assalamualaikum.

It has been a long while i am not doing this. Posting on inches of my happiness. More to sources of happiness. Dulu, zaman sekolah, almost everything aku post it here. Sekarang.. Mungkin masa. Mungkin sebab dah makin dewasa(makin je, belum lagi). Banyak lagi kemungkinan. But i pretty sure i won't let myself forget these. And if i would, i still have this blog to refresh each of  it. Ini main cause i made a blog years ago ;)


3 HARI 2 MALAM

Tak melibatkan bas, laut, pantai and even kapal terbang. Hanya feet, few clothes to put on, a car and food. Tak perlu pergi jauh-jauh untuk make captured moments. A home. Where all happiness begins i must say! :D Okay, stop with your ruined English, Nad. It's Poyo! Hahahahhahahaha

Setuju tak kalau aku kata lovely moments selalu starts dengan 'malas'. Hahaha aku malas gila nak keluar on that day. To start memang susah. Tapi bila dah start, rasa takmau pulang, broooooo. Masa cepat sangat. Tapi serius valuable!!! 

DAY ONE -- 
Starts at 3 sepatutnya tapi aku sampai rumah hazira Maghrib. Hahahaha Aku amek tingtong and then p rumah Hazira. Guna GPS. I'm waze-ing in my hometown. Okay, ketawakan aku. Silakan. Kitorang bake Rainbow Cookies. Sangat cute. Yang ada -- Azmira, aku, tingtong & Hazira. Syasya takdeeeeee. Malam tu sleepover rumah aku. Atong je kena balik sebab esok ada hal dengan mak dia. 

DAY TWO --
We had our Nasi Lemak and keluar pi bandooooo pukul 12. Pegi JCS, Galleria, ngorat abg hensem kat IT ROO Cafe, nak p Pots tapi tutup. Psychedelic tutup. Segalanya tutup. Pebenda tah. Hahaha Lepas Zohor, pi amek atong and then amek Syasya & pegi bando balik. Singgah JOHO Concept Store(again), lepas tu pegi zoo around 5 PM. Pebenda ni aku malas taip pulak. Ish. We didn't stop talking all the way. Karaoke macam takde ape. It was so fun back then (pegang selimut dan peluk) Zoo Johor masih di takuk lama. Tak berubah. Tapi, baby Tiger comel macam nak terjun je aku hoiiiiiiiiii. Kenapa hah tak boleh bela Tiger? Kenapa?!

And then, pulang rumah. Asar di rumah :)

After Maghrib, kitorang pegi Giant beli barang untuk esok. Then, pegi Almost Famous Cafe. Awesome yawwww. Burger tip top! Boleh search instagram @almostfamouscafe. Semua kebulur dari pagi tak makan. Tak ingat nak makan sebab happy sangaaaaaat. Almost famous cafe ni, kitorang janji dengan Angah & Azy sekali malam tu. Diam tak diam, semua kengkawan aku dorang kenal. Peh! hahaha Then, bazar karaaaat. Serius best sebab tak crowded sangat malam tu. Dapat skirt sekeping (akulah), kitorang chowww. Semua dah penaaat. Hahaha

That night, Syasya, tingtong, Hazira semua hampir nak tido. Tapi aku gegar dorang. Hoi!! Tengok movie sekaranggggg. Hehehe poyo tak hengat. Amek Aiskrim, tengok Escape, rasa tak best. Tukar Beautiful Creatures, CD pulak gilos. Then, tengok Hunger Games. Sampai habis. Aikrim habis, keropok habis. Mata pun habis. Tidur. Goodnight. Sleep tight. I love you. Eh. Apa. Ni.

DAY THREE --

Western Breakfast with loved ones. And all at home. Bahagia dirumah abah takde pegi kebun tak balik smpai tengah hari. Kami jadi raja. Huahuahua Oh, utk pengetahuan -- sekadar selingan -- Abah dah pencen. hahahaha After that, dorang tengok Escape. Aku ready makan tengah hari. and then lepak-lepak. gelak-gelak. Memasing penat makan banyak. Haha Petang tu, kitorang buat Trifleeeeeeee. Haih, terasa-rasa trifle kat tekak sekarang ni. Dapnyaaaaaaa. It was all happiness. 

Petang tu, hantar hazira syasya azmira semua pulang. Mak tingtong amek tingtong kat rumah aku je. hee

Seronok bukan main. Sape kata kena pergi bercuti jauh-jauh, keluar duit banyak-banyak baru boleh spend time macam ni? Just make it real. And you will be happy. Yang penting momentos. Paling aku tak boleh lupa, bila ada yang sound antara satu sama lain 'time spend time jgak lah kau nak main phone kan'. hahaha Eh, kalau bestfriend kau lelaki dan kau wanita, toksah la buat gini pulak ye. Hahahaha

Dorang plan nak pi Krabi lepas ni. Eh. Bukan main. Hahahahahaha

Ameen. 

Really wish these people will be here forever. 
Thank you :')
THE END 

Rumours i made

Assalamualaikum I spread rumors that I wanna get married after I completed my current study. What they dont know is, that just to tur...