Tuesday, July 18, 2017

#01 Ayam masak gulai (Asam Pedas Ayam)

Assalamualaikum.

I was thinking, apart from merepek in this blog, why not i make it as a place for me to put some recipes. My achievement in cooking, the experiences & errors. Because, apart from master journey and self-improvement, i am working on my cooking skills toooooooooooo.

So here goes..

Ayam Masak Gulai (versi Mak)

Bahan Kisar:
Lada kering
Lada merah
Bawang merah
Bawang putih
Belacan
Lada hitam
Kunyit hidup

Bahan lain:
Ayam
Daun kesum
Air Asam
Garam
Perasa

1. Blend bahan kisar. Amount? Agak-agak. Hahaha
2. Tumis bahan kisar dengan minyak yang tak banyak sangat. Sebab nanti tumisan pecah minyak, banyak sangat pulak.
3. Dah garing, masuk ayam dan daun kesum. Tutup. Kasi absorb feel bahan tumis tu.
4. Agak-agak ayam dah masak, masuk air asam. Agak-agak please.

At first, masa mintak mak resepi dekat whatsapp, mak bagi list macam tu je lah. Takda amount apa semua. So, aku pakai taram. Bawang, lada, cili, lada hitam, kunyit semua tak balance. Lepas tu masa tu aku puasa pulak, mana nak rasa. Pakai agak je. Lepas settle masak, aku suruh housemate rasa, end up dia tanya "Ni apa?". Oh kecundang real feeling masa tu. Haha Solusi masa tu, aku tambah asam jawa 1 sudu besar. Masam tak hingat. Pahit sikit pulak tu.

Lesson learnt. Air asam agak-agak. Lada hitam jangan banyak sangat. Kunyit hidup tu sikit je, suku ibu jari = 2 biji bawang merah.

Bila dah kecundang, of course aku tak mengalah. Sebab balance bahan kisar tu berlambak, aku masak lagi gulai ayam semalam. This time, lepas pecah minyak aku kasi ayam reneh lama sikit. Lepas tu air asam tu letak satu sudu je kacau dalam air. Lepas tu letak bit by bit. And wallaaaaaaaa.

Gulai ayam achieved!


THE END

No comments:

Where all things begin

. . . I still remember the moment when i wanted to decide whether to further my study or to work. I had both opportunity came at th...